Kultura     | 02.07.2018. 23:33 |

BNP Zenica 'Romeom i Julijom' otvorilo Fesrival 'Grad teatar Budva'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Bosansko narodno pozorište Zenica je izvedbom  predstave "Romeo i Julija" u režiji Selme Spahić, nastaloj prema čuvenoj tragediji Williama Shakespearea, otvorilo večeras 32. međunarodni festival "Grad Teatar Budva", koji će trajati do 20. augusta.

Slogan ovogodišnjeg Festivala je poznati Lorkin stih: "Kad se pojavi mjesec". Festival predstavlja svojevrsni centralni ljetni kulturni događaj u Budvi i Crnoj Gori, a otvoren je uz prisustvo uglednih predstavnika kulturnog, pozorišnog, političkog i javnog života Crne Gore i regije.

Publika Festivala je predstavu "Romeo i Julija" ispratila uz gromoglasni aplauz i ovacije.

Predstavu je selektovao ugledni teatrolog i kazališni kritičar iz Zagreba Bojan Munjin na premijernoj izvedbi u martu, u okviru 23. međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće" 2018, i jedina je predstavnica Bosne i Hercegovine u okviru bogatog teatarkog dijela ovogodišnjeg programa.

Narednih sedmica će biti izvedene pozorišne predstave iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, u produkciji ili koprodukciji pozorišnih kuća iz Novog Sada, Beograda, Zagreba, Podgorice, Trsta, Pule, Nove Gorice, Tivta, Herceg Novog, Kopra i Kotora.

"Romeo i Julija" bavi se konzervativnošću društva, koje daje sebi za pravo da ograničava mnoge individualne slobode, jer se ne uklapaju u normativni kodeks ponašanja. Istraživanje, sprovedeno sa mladim ljudima u Zenici, otkrilo je da na neodobravanje sredine nailaze ne samo veze između mladih koje se smatraju neprikladnima, koje su tema predstave, nego i svako odstupanje od standarda „normalnosti“, od fizičkog izgleda, preko svjetonazora do životnih izbora.

Predstava, također, istražuje međugeneracijski jaz, koji je u uskoj vezi sa tehnološkim napretkom, i dinamiku razvoja ljubavnog odnosa između mladih ljudi koji je danas podjednako u virtuelnom kao i u  realnom prostoru.

Igraju glumice i glumci iz ansambla BNP Zenica, kao i gostujuće glumice i glumci: Lidija Kordić, Enes Salković, Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Mehmed Porča, Benjamin Bajramović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj.

Pored profesionalnih glumaca, na sceni se pridružuju i mladi izabrani procesom audicije. Scenografiju predstave potpisuje Mirna Ler, za scenski pokret je bio zadužen Thomas Steyaert, a za kostimografiju Hatidža Nuhić.

Zenički BNP će sa "Romeo i Julija" u četvrtak, 12. jula ostvariti učešće i na 31. međunarodnom festivalu ,,Barski ljetopis” Bar 2018. čime će zvanično okončati 68. umjetničku sezonu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP Zenica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Begagić dao prednost bh. savremenicima, 'Kiselina' otvara se 23. festival bh. drame u Zenici

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Održan koncert ansambla violončelista 'Cellissimo' u Zenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana