Bosna i Hercegovina     | 02.07.2018. 19:22 |

Tuzla-U naselju Solina počeli radovi na izgradnji stanova za raseljene (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 2. jula (FENA) - U tuzlanskom naselju Solina, postavljanjem kamena temeljca, ozvaničen je početak radova na izgradnji 66 stanova za raseljene osobe koje trenutno žive u kolektivnom naselju Mihatovići.

Početku radova na izgradnji zgrade socijalnog stanovanja u Tuzli, koja se gradi u sklopu projekta „Zatvaranje kolektivnih centara CEB II“, prisustvovala je  ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice BiH Edin Ramić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Rok za završetak radova na izgradnji socijalnih stanova za raseljene osobe je 420 dana, odnosno godina i po.

Ministrica Borovac izrazila je zadovoljstvo što je ozvaničen početak radova , te kazala da je ovo druga zgrada u okviru ovog projekta kojom će se riješiti ukupan problem kolektivnog stanovanja u ovom naselju.

- Preuzimajući tu obavezu izgradnje stanova mi smo preuzeli brigu o ovim ljudima i na taj način garantiramo da će oni dobiti trajna rješenja za svoje stambene probleme – istakla je Borovac.

Cilj je do 2020. godine zatvoriti sve kolektivne centre na području Federacije BiH. U BiH od 156 kolektivnih centara na jedinstven način bit će zatvoren 121 kolektivni centar. Kreditna sredstva za realizaciju ovog projekta osigurana suod Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od 120 miliona KM.

Ministar Ramić je kazao da je za područje Tuzlanskog kantona planirano 20 potprojekata u 11 općina, a sporazumi su potpisani sa devet općina za realizaciju 17 potprojekata.

U pripremi je potpisivanje sporazuma za dvije općine koje su naknadno uključene u projekt, Banovići i Kalesija.

- Vrijednost investicija za projekt  'CEB II' TK je oko 60 miliona KM, dodatno učešće općina i gradova je oko 16,5 miliona KM, što je 810 stambenih jedinica – kazao je Ramić i dodao da će u okviru dva potprojekta, Solina i Miladije, biti izgrađeno 156 porodičnih stanova u vrijednosti oko 10,5 miliona KM

Gradonačelnik Imamović je kazao da je Grad Tuzla prije dvije godine usvojio Sporazum o „Zatvaranju kolektivnih centara CEB II, te podsjetio da je Tuzla prva u BiH usvojili strategiju o neprofitnoj izgradnji stanova i postala  lider.

Ministrica Borovac, ministar Ramić i gradonačelnik Imamović obišli su i tuzlansko naselje Miladije, gdje se gradi 99 stanova za raseljene osobe iz kolektivnog naselja Mihatovići.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1939

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1JRQSiabCE1bpBZJe6U-CXMKb2RGkdLAX?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Potpisan ugovor o rušenju objekta Doma za stara i iznemogla lica Goražde, zbog gradnje novog 

Krov nad glavom dobile 24 mostarske obitelji (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo