Bosna i Hercegovina     | 02.07.2018. 18:32 |

Sarajevo - Ruiz Calavera posjetila Sekretarijat RCC-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Ruiz Calvera posjetila je Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) u Sarajevu u okviru njene posjete zapadnom Balkanu, saopćeno je iz RCC-a.

Calaveru je dočekalo osoblje Vijeća za regionalnu saradnju na čelu s generalnim sekretarom Goranom Svilanovićem koji je predstavio dosadašnje i planirane buduće aktivnosti ove organizacije. 

- Uvijek je zadovoljstvo da našim partnerima iz Komisije poželimo dobrodošlicu u Vijeću za regionalnu saradnju u Sarajevu. Vrijeme je dragocjena kategorija i prilike da visoki zvaničnici odvoje dio tog vremena da se sastanu s cijelim timom koji stoji iza naše regionalne priče o uspjehu, izuzetno cijenimo - rekao je Svilanović najavljujući prezentaciju postignuća i planova RCC-a.

- Prva godina provedbe Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) je iza nas i ostvaren je značajan napredak o kome možemo izvijestiti u oblasti digitalne integracije, mobilnosti i investicija, kao i trgovine, zajedno s našim kolegama iz CEFTA-e. Izvještaj koji će biti predstavljen 10. jula na predstojećem samitu zapadnog Balkana u Londonu je spreman. Osim toga, upravo smo počeli provođenje projekta razvoja i promocije turizma kojeg finansira EU, koji je zvanično predstavljen prošle sedmice ovdje u Sarajevu. Predstavljanje projekta je označilo početak niza aktivnosti koje slijede, počevši od programa bespovratnih finansijskih sredstava za unapređenje infrastrukture i usluga duž regionalnih avanturističkih i kulturnih turističkih ruta za koji će javni poziv biti objavljen već ovog mjeseca - kazao je Svilanović.

On je  potcrtao kontinuirane napore na provođenju strategije Jugoistočna Evropa 2020 čiji će najnoviji izvještaj biti predstavljen na sastanku Upravnog odbora ovog četvrtka u Briselu. To će se desiti nakon predstavljanja Balkanskog barometra za 2018. godinu, istraživanja javnog mnjenja i mišljena privrednika, koje provodi Vijeće za regionalnu saradnju. 

Direktorica Ruiz Calavera izrazila je zadovoljstvo zbog susreta s ljudima iz Vijeća koji stoje iza ogromnog posla urađenog u regionu i za region te pohvalila osnovne aktivnosti ove organizacije na promociji regionalne saradnje, njen sveuključujući karakter i viziju, koji će region približiti Evropskoj uniji.  

- Vijeće za regionalnu saradnju ima ključnu ulogu u omogućavanju saradnje koja približava ekonomije zapadnog Balkana jedne drugima, ali i Evropskoj uniji. Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi su temelj integracije regiona u Evropsku uniju. Mnogo je urađeno, ali je dug put pred nama. Uvjerena sam da će Vijeće za regionalnu saradnju nastaviti da radi s istom predanošću i entuzijazmom. Posebno mi je zadovoljstvo čuti da je započeo projekat posvećen turizmu i radujem se da vidim da atraktivna slika zapadnog Balkana osvoji srca Evropljana i turista iz cijelog svijeta - izjavila je. 

Vijeće za regionalnu saradnju predstavilo je tokom ovog susreta svoj rad te je razgovarano o planovima i aktivnostima Evropske komisije u okviru Strategije za zapadni Balkan, kao i o preostalim uslovima. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Bregu: Može li se znati koliko nas košta odlazak ljudi iz regiona?

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta