Bosna i Hercegovina     | 02.07.2018. 15:54 |

Skupština BANU-a usvojila Deklaraciju o BiH i Rezoluciju o bosanskom jeziku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Skupština Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) usvojila je  Deklaraciju o Bosni i Hercegovini, Deklaraciju o BANU-u i Rezoluciju o bosanskom jeziku.

Deklaracijom o Bosni i Hercegovini BANU je definirala BiH kao državu i kao zajednicu njenih stanovnika u historijskoj i savremenoj projekciji.

Deklaracijom o BANU predstavljen je karakter ove akademije, razlozi njenog osnivanja i osnovni zadaci kao i principi njene neovisnosti od svakog izvannaučnog autoriteta i čežnji da djelatnost ostvaruje težeći izvrsnosti.

U Rezoluciji o bosanskom jeziku se zahtijeva da se problem bosanskog jezika tretira prije svega kao problem nauke o jeziku i tako izbjegnu sve političke i ideološke manipulacije.

Na Skupštini je donesena odluka o otvaranju ureda Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti u Bihaću, Tuzli i Zagrebu u cilju povećanja komunikacije Akademije s naučnim potencijalima u navedenim gradovima.

Također, Skupština je usvojila odluku o učešću BANU-a u realizaciji projekta izgradnje geoparka pod vodstvom akademika Refika Šećibovića i podrške Akademije radu na formiranju centara izvrsnosti za mlade koji žele da se bave naukom.

Skupština je razmatrala i usvojila Izvještaj o radu Akademije koji će uz izvještaje rada članova biti objavljen u slijedećem broju Glasnika BANU-a, saopćeno je iz BANU-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Šapić: Ako ne bude većine, izbori za beogradsku Skupštinu krajem svibnja

Srbija: Oporba tvrdi da SNS nema većinu u Skupštini, Beograd na rubu novih izbora

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'