Bosna i Hercegovina     | 02.07.2018. 11:41 |

Pendeš sudjelovala u radu dijaloškog foruma 'Dialoghi a Spoleto' u Italiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš sudjelovala je u radu dijaloškog foruma "Dialoghi a Spoleto" u Republici Italiji 1. jula na kojem je govorila o položaju žena u društvu s naglaskom na obrambeni i sigurnosni sektor.

U obraćanju na panelu "Mogu li žene obraniti svijet?", ministrica Pendeš govorila je o ulozi i položaju žene u društvu i zajednici, normativnom okviru i praksi za aktivnu ulogu žena u političko-društvenom životu s naglaskom na obrambeni i sigurnosni sektor.

Pendeš je predstavila aktivnosti koje Ministarstvo obrane BiH provodi u okviru rodne perspektive i reforme obrambenog sustava, posebno naglašavajući napredak u većoj zastupljenosti žena u obrambenom sustavu BiH na svim razinama, uključujući zapovjedne dužnosti u Oružanim snagama i rukovodeće pozicije u Ministarstvu obrane BiH.

Također, Pendeš je predstavila aktualne podatke o doprinosu Oružanih snaga BiH u međunarodnim operacijama potpore miru, a u svjetlu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 "Žene mir i sigurnost", saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Tajani: Italija je otvorena za nove sankcije izraelskim neprijateljima

Velika operacija protiv milanskih firmi povezanih s mafijom 'Ndrangeta

Tajani pozvao Iran na uzdržanost

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!