Svijet     | 02.07.2018. 10:23 |

Lopez Obrador proglasio pobjedu na meksičkim predsjedničkim izborima

FENA Internet

MEXICO CITY, 2. jula (FENA) - Ljevičar Andres Manuel Lopez Obrador proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima u Meksiku, pozivajući na pomirenje nakon, kako ga je nazvao, "istorijskog dana".

Lopez Obrador je objavio da istinske promjene nastupaju, ali je istaknuo da će  pojedinačna i imovinska prava biti zagarantirana. Obećao je poštovati autonomiju Banke Meksika i tvrdi da će njegova vlada održati finansijsku i fiskalnu disciplinu.

Također je kazao da će ugovori sklopljeni u okviru energetske reforme biti odbranjeni od svakog korupcijskog i nezakonitog uplitanja, ali da neće biti konfiskacije imovine.

Lopez Obrador obratio se građanima u nedjelju navečer po lokalnom vremenu neposredno nakon što je izborna komisija objavila da je on osvojio više od polovine glasova nakon "brzog prebrojavanja" glasačkih listića, omogućujući mu snažan mandat kakav godinama nije viđen u Meksiku.

Odlazeći predsjednik Enrique Pena Nieto izjavio je u televizijskoj poruci naciji da je čestitao Lopezu Obradoru na izbornoj pobjedi, prenosi Associated Press.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Od polovine 2024. godine građani FBiH neće morati donositi CIPS potvrde u banke

Peruanska nova vlada proglasila vanredno stanje u jeku protesta

Rishi Sunak novi čelnik Konzervativne stranke i britanski premijer

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'