Svijet     | 02.07.2018. 09:19 |

Trump čestitao Lopezu Obradoru na izbornoj pobjedi

FENA Internet

WASHINGTON, 2. jula (FENA) - Ameriički predsjednik Donald Trump čestitao je Andresu Manuelu Lopezu Obradoru na uvjerljivoj pobjedi na meksičkim predsjedničkim izborima, tvrdeći kako se "itekako nada" saradnji s ljevičarom koji se zalaže protiv establishmenta.

- Mnogo toga se mora uraditi, i to će ići u korist i Sjedinjenih Država i Meksika! - objavio je u Twitteru američki republikanski čelnik, čija je antitrgovinska i antiimigracijska politika prema Meksiku degradirala bilateralne odnose dva susjeda na istoirijski nizak nivo.

Trump - koji je tokom predizborne kampanje izjavio da su neki meksički imigranti "kriminalci" i "silovatelji" - u ranim fazama svog predsjedničkog mandata naredio je gradnju zida duž 3.200 kilometara dugačke granice SAD-a i Meksika.

U posljednje su vrijeme meksičke vlasti žestoko kritikovale Trumpa što je nazivao migrante "životinjama". Odlazeći meksički predsjednik Enrique Pena Nieto dva puta je otkazivao planirane posjete Washingtonu zbog Trumpovog insistiranja da Meksiko plati gradnju zida.

Bijela kuća pored toga se bori da ublaži međunarodno zgražanje nad Trumpovom politikom koja je omogućila razdvajanje migrantske djece od roditelja na granici.

Ratoborni američki čelnik također je zaprijetio napuštanjem NAFTA-e, dvodecenijskog Sporazuma o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi.

Razgovori o ponovnom dogovaranju odredbi sporazuma između SAD-a, Meksika i Kanade usporeni su naporima da se udovolji Trumpovim zahtijevima.

Kompromisima neskloni Lopez Obrador u međuvremenu je osvojio predsjednički položaj zahvaljujući obećanjima da će se boriti za "radikalnu prekretnicu" u Meksiku, zemlji rastrganoj brojnim korupcijskim skandalima i krvavim ratom protiv narko kartela. 

Po pitanju napetih američko-meksičkih odnosa, ljevičarski predsjednik je obećao da će Trumpa "staviti na njegovo mjesto", prenosi AFP.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Lendo uputio čestitku povodom 15. aprila, Dana Armije RBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'