Kultura     | 01.07.2018. 22:06 |

Predstava 'Sve se nekako preživi osim smrti' za početak 'Igara' u Jajcu

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE, 1. jula (FENA) - Ceremonija otvaranja 37. Pozorišnih/kazališnih igara Bosne i Hercegovine u Jajcu održana je večeras u Domu kulture, u prisustvu brojnih poklonika teatarske umjetnosti.

Načelnik Opštine Jajce Edin Hozan poželio je dobrodošlicu publici, ali i novinarima, podsjetivši da su Pozorišne/Kazališne igre Jajce državne igre na koje su svi ponosni.

Nakon pozdravnog govora načelik Hozan predao je simbolično ključeve grada dramaturginji i rediteljici Dubravki Zrnčić-Kulenović.

Zrnčić Kulenović se ovom prilikom emotivno sjetila početaka ovog Festivala.

- Dramarturzi obično nisu na sceni, obično su u mraku. U publici - rekla je ona, dodavši da ovo priznanje pripada svim dramaturzima u BiH.

I kao i svih ranijih godina na njen znak oglasile su se fanfare i Pozorišne igre su počele.

"Igre" je zvanično otvarila predstava Narodnog pozorišta Sarajevo "Sve se nekako preživi osim smrti" rađena po tekstu Ljubice Ostojić u režiji Dine Mustafića.

Nažalost, iako je selektor "Igara" Almir Bašović izabrao sedam predstava za glavni takmičarski program za nagrade će se takmičiti njih šest.

Kako je rečeno na ceremoniji otvaranja "Igara", predstava "Romeo i Julija" Williama Shakespearea u režiji Selme Spahić (Bosansko narodno pozorište Zenica) iz tehničkih razloga neće učestvovati na ovom Festivalu.

Tako će na sceni Doma kulture grada Jajce u glavnom programu biti odigrane predstave: "Sve se nekako preživi osim smrti" Ljubice Ostojić u režiji Dine Mustafića (Narodno pozorište Sarajevo), "Sve o ženama" Mire Gavrana u režiji Darka Cvijetića (Pozorište Prijedor), ""Jedvanosimsoboakalomistobo" Nejre Babić u režiji Aleša Kurta (SARTR), "Sabirni centar" Dušana Kovačevića u režiji Marka Misirače (Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka), "Zrno soli ili sretan rođendan Marina!" Nede Bric u režiji Nede Bric (Narodno pozorište Tuzla) i "Hamlet u selu Mrduša Donja" Ive Brešana u režiji Ivana Lea Leme (Hrvatsko narodno kazalište Mostar).

Neposredno prije ceremonije otvaranja "Igara" u holu Doma kulture Jajce otvorena je izložba radova Franje Likara iz fundusa Umjetničke galerije BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Grude: Uskoro se otvara najmodernija tvornica kartonske ambalaže u regiji, počela testna proizvodnja

Otvorena putujuća izložba 'Fenomen u dva stiha – Bećarac' autora Maria Katića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo