Bosna i Hercegovina     | 01.07.2018. 16:28 |

Članovi Saveza izviđača grada Zenica na Smotri izviđača Makedonije

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 1. jula (FENA) - Savez izviđača grada Zenica (SIGZ) ovog će ljeta u svom kampu na Boračkom jezeru iznad Konjica realizirati tri velika projekta, od kojih je jedan upravo u toku, najavio je za Fenu predsjednik Saveza Edin Šarić.

Gosti izviđača trenutno su 35 štićenika i 15 članova osoblja Javne ustanove Dom-porodica iz Zenice, koja brine o djeci bez roditeljskog staranja.

- U okviru ovog projekta, koji nosi naziv "Ljeto pod zvijezdama" i finansira kompanija "ArcelorMittal" Zenica, angažirali smo i 20 naših volontera koji im stoje na usluzi. Ova djeca sutra završavaju petodnevni boravak - kazao je Šarić, dodavši da već od sutra u ovom kampu s radom počinje i Škola za mlade izviđačke lidere, koja će trajati do 14. jula.

U okviru te škole, već 5. jula počet će i prva, desetodnevna smjena projekta "Izviđačko ljetovanje - Boračko jezero 2018", koji će biti organiziran u četiri smjene po 10 dana, devet punih pansiona.

- Treći projekat ili osma aktivnost koju realiziramo sa Ambasadom SAD-a u BiH - Interetnički ljetni kamp "Savršen svijet", počet će 23. jula. Očekujemo učešće oko 230 izviđača, od čega će oko 150 biti izviđači iz Zenice i partnerskog Odreda izviđača "Mladen Stojanović" iz Prijedora, dok su ostali učesnici naši prijatelji iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore - naglasio je Šarić.

Nakon što izviđači završe ljetovanje u četiri smjene, od 9. do 15. augusta, u tzv. "sportskoj smjeni" na Boračko jezero stići će i mladi zenički sportisti.

- Očekujemo dolazak članova Odbojkaškog kluba "Ruki-Čelik", Taekwondo kluba "Start" i još nekih organizacija koje su izrazile interes da provedu ljeto na Boračkom jezeru. Time bi se naše glavne aktivnosti tokom ovog ljeta i završile. Krajem augusta planiramo i učešće naših starijih izviđača u aktivnostima koje zovemo "Nema zime kraj jezerske klime" - podvukao je on.

Šarić najavljuje kako će 10 članova SIGZ-a tokom ovog mjeseca, od 14. do 22. jula, sudjelovati i na Smotri izviđača Makedonije na Ohridskom jezeru. Podvlači da je od 495 članova koliko broji SIGZ, samo 120 njih punoljetno, naglasivši da je time osiguran podmladak i budućnost skautskog pokreta u Zenici.

- Voljeli bismo da tokom ljeta u našem kampu imamo i više djece, jer u jednoj smjeni možemo ih primiti od 250 do 300, unazad dvije godine taj se broj ustalio na oko 700 te još oko 150 volontera i drugih članova osoblja - ocijenio je on.

Grad Zenica je partner u organizaciji ljetovanja djece i omladine na Boračkom jezeru, kao i Interetničkog kampa, koji se realizira s Ambasadom SAD-a u BiH.  

Zenički izviđači na Boračkom jezeru ljetuju još od 1957. godine, a prekid su imali samo tokom proteklog rata. Nakon što su samo 1996. godine Ljetni kamp organizirali na jezeru Modrac kraj Lukavca, već iduće godine vratili su se na Boračko jezero. Grad Zenica je 2006. godine i kupio te na korištenje izviđačima predao prvu parcelu koju koriste više od šest decenija.

- Grad je te godine kupio samo dio zemljišta, a nakon što je 2009. godine kupio još jednu parcelu, sada raspolažemo sa oko 10.500 kvadratnih metara prostora, na koje smo uvedeni u pravo korištenja i upravljanja. Još toliko, po ugovoru, koristimo i zemljišta Odreda izviđača "Neretva" iz Mostara, koji uz naš kamp ima u vlasništvu 35.000 kvadrata. Saradnja je odlična i na ulazu u kamp piše Izviđački centar "Zenica - Mostar" - zaključio je Šarić za Fenu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uređuje se izviđački kamp na Boračkom jezeru

Drugi Habitat Culture Fest na Boračkom jezeru počinje 2. kolovoza

Svečano otvaranje kampa za lidere na Boračkom jezeru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo