Bosna i Hercegovina     | 01.07.2018. 16:00 |

Glasnović: Prioritet Zagreba moraju biti Hrvati u Bosni i Hercegovini

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 1. srpnja (FENA) - Umirovljeni general HVO-a i zastupnik u Hrvatskom saboru Željko Glasnović pozvao je Hrvate da ne odlaze iz Bosne i Hercegovine i da ne napuštaju svoju djedovinu.

Glasnović, koji je sudjelovao na nedavnom obilježavanju obljetnice brigade HVO-a Kralj Tomislav iz Tomislavgrada, u razgovoru za Fenu kazao je kako se na zapadu sve promijenilo, navodeći primjer Kanade u kojoj je živio, gdje je, po njegovim riječima, obiteljska kuća nekada koštala oko 100 tisuća dolara, a danas je deset puta skuplja.

- Za razliku od tog ropstva, ovdje imaš krov nad glavom, svoj mir, nekoliko hektara zemlje gdje možeš proizvesti tone zdrave hrane. Moramo se osobno angažirati, pokazati taj duh snalažljivosti koji smo imali nakon Drugog svjetskog rata. Zašto se na dobrim primjerima udruživanja branitelja u obiteljska poljoprivredna gazdinstva u Hrvatskoj ne ugledamo, a takvih već imamo i na prostoru BiH - istaknuo je Glasnović.

Govoreći o odnosu Republike Hrvatske prema bh. Hrvatima, Glasnović je istaknuo kako prioritet službenog Zagreba moraju biti Hrvati u Bosni i Hercegovini.

Po njegovim riječima, u Hrvatskoj još vlada velika neinformiranost o važnosti i ulozi HVO-a u obrani Hrvatske.

- Da nije bilo HVO-a ne bilo hrvatsko države, a prvenstveno treba priznati svakom pripadniku HVO-a da je branio integritet, granice RH. I ne samo to, 51 posto sadašnje Federacije BiH je držao HVO. Republika Hrvatska branila se ne samo na svome teritoriju, nego i na Kupreškom, Livanjskom polju, Srednjoj Bosni, Posavini , Mostaru, južnoj i istočnoj Hercegovini - ustvrdio je Glasnović.

Prisjećajući se ratnih zbivanja početkom 1992. godine na području Kupreškog polja, Glasnović je kazao kako su se slabo naoružane postrojbe HVO-a suprotstavile velikoj vojnoj sili koju su činile Banjalučki i Kninski korpus tadašnje JNA, čime je, dodao je, spriječeno presijecanje Hrvatske na dva djela kod Zadra, jer je otvaranjem bojišnice na Kupresu rasterećena upravo ta linija obrane.

Naglasio je kako je samo u jednom danu 160 momaka, pripadnika HVO-a, izgubilo živote na području Kupresa, što se, kako je kazao, nedovoljno cijeni od istaknutih hrvatskih političara.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Orašju obilježena obljetnica utemeljenja HVO-a

U Širokom Brijegu obilježena 32. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane

U Tomislavgradu, Livnu i Kupresu obilježena 32. obljetnica utemeljenja HVO-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'