Bosna i Hercegovina     | 01.07.2018. 11:48 |

Završen Memorijalni pohod u znak sjećanja na žrtve ratnih zločina u Ključu

FENA Fedzad Forto

KLJUČ, 1. jula (FENA) - Memorijalni pohod u znak sjećanja na žrtve ratnih zločina počinjenih u proteklom ratu u općini Ključ, koji se organizira već treću godinu, završen je jučer u popodnevnim satima.

Tokom tri dana učesnici su obišli sva stratišta u Ključu na potezu od 112 kilometara. Posjetili su više od 30 lokacija, od masovnih grobnica do mjesta na kojima je ubijen samo jedan čovjek.

Organizator događaja je Udruženje ljubitelja prirode Eko-Sport Ključ. Kako je za Fenu istakao član udruženja i savjetnik premijera Unsko-sanskog kantona Jasmin Musić, cilj manijfestacije je čuvati sjećanje na zločine počinjene na području Ključa.

- Memorijalni pohod je prilika da na dostojanstven način podsjetimo bosanskohercegovačku javnost na razmjere zločina koji su se desili u Ključu tokom agresije na našu zemlju, ali i da pravosudne institucije podsjetimo da za zločine u Ključu nije odgovarao gotovo niko. Siguran sam da ćemo kroz ovakve aktivnosti pomoći prije svega sebi kroz jačanje naše svijesti i identiteta, ali i da ćemo pomoći da dođemo do istine bez koje teško možemo graditi bolju budućnost svih naroda i građana Bosne i Hercegovine - izjavio je Musić.

U Ključu je tokom rata ubijeno više od 700 ljudi. Posebno monstruozni zločini počinjeni su u selu Biljani, Velagići i Prohovo. Posmrtni ostaci ubijenih Ključana su ekshumirani u nekoliko masovnih grobnica, od kojih je najveća jama Lanište.

Međunarodni krivični tribunal u Hagu je u presudi Radovanu Karadžiću utvrdio da je na području općine Ključ počinjen zločin protiv čovječnosti.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Trajno zbrinuti - Devet porodica u Ključu dobilo nove stanove

Planinari BiH i regije pohodit će i ove godine Hajlu, na Memorijalu ‘Safet Mavrić Ćako’

Bećirović u Ključu: Umjesto migrantskog vala, Krajini treba poslati val investicija

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom