Kultura     | 01.07.2018. 10:00 |

Predstava Narodnog pozorišta Sarajevo otvara 37. Pozorišne igre BiH u Jajcu

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 1.  jula (FENA) - Ceremonija otvaranja 37. Pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu bit će održana večeras u Domu kulture, a "Igre" zvanično otvara Narodno pozorište Sarajevo s predstavom "Sve se nekako preživi osim smrti" rađenom po tekstu Ljubice Ostojić u režiji Dine Mustafića.

Još jednom će se začuti fanfare i ono poznato "Nek igre počnu". Još jednom će umjetnici biti čuvari ključeva grada. A u devet festivalskih dana Ključ grada Jajca biti će povjeren dramaturginji i rediteljici Dubravki Zrnčić-Kulenović.

Selektor Pozorišnih igara BiH dramski pisac, dramaturg, teatrolog i profesor Almir Bašović od osamnaest prijavljenih predstava, za takmičarski program Festivala odabrao je sedam.

Tako će na sceni Doma kulture grada Jajce ove godine biti odigrane predstave: "Sve se nekako preživi osim smrti" Ljubice Ostojić u režiji Dine Mustafića (Narodno pozorište Sarajevo), "Sve o ženama" Mire Gavrana u režiji Darka Cvijetića (Pozorište Prijedor), "Romeo i Julija" Williama Shakespearea u režiji Selme Spahić (Bosansko narodno pozorište Zenica), "Jedvanosimsoboakalomistobo" Nejre Babić u režiji Aleša Kurta (SARTR), "Sabirni centar" Dušana Kovačevića u režiji Marka Misirače (Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka), "Zrno soli ili sretan rođendan Marina!" Nede Bric u režiji Nede Bric (Narodno pozorište Tuzla) i "Hamlet u selu Mrduša Donja" Ive Brešana u režiji Ivana Lea Leme (Hrvatsko narodno kazalište Mostar).

Bašović je u ranijoj izjavi za Fenu rekao da predstave svjedoče o stanju u bh. pozorištima i aktuelnom trenutku.

- Moglo bi se reći da se tematski gotovo sve predstave na daleki način bave ratom i njegovim posljedicama, bilo da se radi o propitivanju vrijednosti u postratnom društvu, bilo da se bave porodicom kao egzistencijalnim osnovom koji je ratom narušen. Moram naglasiti da se nijedna predstava ne bavi ratom kao historijskim događajem direktno, već u centru ima pojedince i njihove egzistencijalne situacije - naveo je on.

Osim takmičarskog prorama, tokom trajanja Igara bit će upriličen i raznovrstan i prateći program u okviru kojeg će učešće uzeti amaterska pozorišta, a bit će organizirane i promocije knjiga, izložbe...

"Igre" su osnovane 1971. godine. Od tada je prošlo  47 godina, a "Igre" se, s desetogodišnjim prekidom, i dalje održavaju. O njima su u Jajcu napisane i dvije knjige: "Plodovi i rađanja", koja tematizira sve prijeratne "Igre" u Jajcu, i "Plodovi i trajanja", koja se bavi ponovnim pokretanjem "Igara" od 2002. do 2013. godine. Autor knjiga je  Vojislav Vujanović, svojevrsni hroničar Pozorišnih igara kojem će na ovogodišnjem izdanju festivala biti upriličen omaž.

Članovi stručnog žirija koji će odlučivati o najboljim ostvarenjima su: Strajo Krsmanović, Irina Dobnik te Adnan Lugavić, dok će žiri publike činiti: Igor Lacić, Ilijana Saraf, Senad Alibegović, Pašaga Hodžić te Amela Kavazbašić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na sceni Doma kulture Jajce 'Sretni ljudi' HNK Mostar reditelja Ivana Lea Leme

Petković Liker: Ako smo iskreni prema sebi, temi i kazalištu, a najviše publici, onda je sve moguće

Zbog posljedica nevremena otkazano igranje predstave 'Hrkači' na Pozorišnim igrama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo