Svijet     | 30.06.2018. 16:11 |

Kurz najavio samit EU i Afrike posvećen migraciji

FENA Internet

BEČ, 30. juna (FENA) - Samit Evropske unije i Afrike trebao bi se održati u ovoj godini, izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz nakon što je EU na samitu u Bruxellesu donijela nove odluke o migraciji.

Čelnici EU postigli su sporazum tokom samita održanog u četvrtak i u petak, koji predviđa stvaranje centara za obradu migrantskih zahtijeva za azilom u Africi u okviru rješenja spora oko toga kako se baviti migrantima koji stižu na evropske obale.

Samit bi se mogao održati između oktobra i decembra, izjavio je Kurz za ORF u petak navečer.  Do tada, kazao je, bitno je za pojedinačne države članice EU da koriste svoje veze s afričkim zemljama kako bi se pronašlo rješenje za evropsko azilantsko pitanje.

On je konkretno pomenuo Italiju i Libiju, kao i Španiju i Maroko.

Države članice EU razmatraju mogućnost uspostave "kontroliranih" prihvatnih centara u regijama van bloka gdje se mogu prihvatiti migranti koji pokušaju preći Mediteran, dok bi UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR utvrdila njihov azilantski status.

Međunarodna organizacija za migracije IOM ponudila bi podršku onima kojima je odbijen azilantski status u njihovoj domovini, na osnovu plana.

Obje organizacije naglasile su da bi se EU trebala usmjeriti na uspostavu takvih centara u evropskim zemljama umjesto u Africi, i da su spremne da sarađuju na stvaranju objekata sa sjedištem u  Evropi.

U okviru sporazuma postignutog među čelnicima EU nakon maratonskih razgovora u četvrtak, predviđeni centri u Evropi bili bi podignuti u državama članicama na dobrovoljnoj osnovi. Nijedna zemlja do sada nije potvrdila da će biti domaćin takvog centra.

Kurz, čija je vlada u koaliciji sa Slobodarskom strankom s krajnje desnice, insistira na takvim centrima u sjevernoj Africi i zauzeo je oštar stav prema prihvatu tražilaca azila, prenosi dpa.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Zelenskij zainteresiran za zajedničku proizvodnju streljiva sa zemljama JI Europe

Tirana: Srbija traži izmjene završne deklaracije samita Jugoistočna Europa-Ukrajina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo