Stranačke aktivnosti     | 30.06.2018. 14:47 |

Saopćenje za javnost pokreta Odgovor

FENA Saopćenje

Lider pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković zatražio je od probosanskih stranaka da postignu konsenzus o tome da Zakon o službenim jezicima u Bosni i Hercegovini bude preduslov postizbornih koalicija i formiranja vlasti. 

"Ponudit ćemo korektno rješenje koje bi utvrdilo priznanje naziva bosanskoh, hrvatskog i srpskog jezika, zatim osiguralo ravnopravnu upotrebu ćirilice i latinice na svim razinama vlasti, te uredilo i druga pitanja - poput službenog znakovnog jezika i prava na maternji jezik za etničke/nacionalne manjine", kazao je Duraković. 

"Ovaj zakon se treba dotaći i prava na obrazovanje na maternjem jeziku, te urediti forme koje će ohrabriti integraciju, a ne segregaciju. Nazvati predmet jezika u nastavi "Naši jezici", a u udžbenicima obuhvatiti pravila i standarde sva tri jezika je korak ka kompromisu. Spiskovi lektira trebaju biti otvoreni, a nastavnici obučeni da rade u multietničkim razredima kao što imamo uspješne primjere iz Brčkog", kazao je Duraković. 

Duraković poručuje da nas demagogija, te korištenje jezika u političko-promotivne svrhe "neće dovesti nigdje", te da je svaki političar koji se bavi ovom temom dužan ponuditi "realnu mapu puta ka rješenju".

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Pokreta Odgovor

Saopćenje za javnost Pokreta Odgovor

Saopćenje za javost Pokreta Odgovor

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo