Svijet     | 30.06.2018. 10:47 |

Sirijski pobunjenici pregovaraju s Rusijom o mirovnom sporazumu u Deraai

FENA Internet

AMMAN, 30. juna (FENA) - Sirijska opozicija započela je pregovore s ruskim oficirima o sporazumu o obnovi državnog suvereniteta nad dijelovima jugozapadne pokrajine Deraa pod pobunjeničkom kontrolom, saopćili su u subotu pobunjenički pregovarači.

U ofanzivi vladnih snaga u Deraai u ovom mjesecu u jugozapadnoj Siriji, preotet je veći dio pokrajine Deraa od pobunjenika, uz podršku artiljerije i zračne sile u bombardovanjima za koje Ujedinjene nacije tvrde da su prinudila 160.000 ljudi da napuste svoje domove. 

Pobunjenički pregovarači i portparol saopćili su da je šestočlana civilna i vojna komisija južnih pobunjenika održala preliminarni sastanak duž administrativne granice sa susjednom pokrajinom Sweida.

- Komisija je održala prvi sastanak s ruskim oficirima koji su uručili svoje zahtjeve - izjavio je Ibrahim Jabawi, portparol centralne komandne sobe koju je uspostavila grupa Slobodna sirijska vojska u južnoj Siriji. Drugi krug razgovora očekuje se tokom dana.

Sporazum o kome se pregovara ne obuhvata pobunjeničku terirtoriju u susjednoj pokrajini Quneitra, koja se graniči s Golanskim visoravni pod izraelskom okupacijom.

Jordan, koji graniči s pokrajinom Deraa, organizirao je razgovore među pobunjeničkim frakcijama i Moskvom oko sporazuma koji bi okončao nasilje u zamjenu za obnovu državne vladavine u tom dijelu zemlje, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

Četiri nizozemske stranke nastavljaju s pregovorima o novoj vladi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom