Regija     | 29.06.2018. 14:47 |

Slovenski političar među14 korumpiranih članova parlamentarne skupštine VE

FENA Agencije

LJUBLJANA, 29. lipnja (FENA) - Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič jedan je od 14 nekadašnjih članova parlamentarne skupštine Vijeća Europe kojima je doživotno zabranjen ulazak u tu instituciju, jer su neetično djelovali u korist režima u Azerbajdžanu od kojega su primali materijalnu nadoknadu za lobiranje, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Neovisna istraga parlamentarne skupštine Vijeća Europe pokazala je da je spomenutih 14 bivših članova skupštine iz nacionalnih europskih parlamenata "kršilo pravila postupanja" zbog čega im se do kraja života zabranjuje pravo ulaska u Vijeće Europe, a isto tako ne smiju niti sudjelovati ni u jednoj aktivnosti te međunarodne organizacije zbog svog neetičkog djelovanja u korupcijskom skandalu "kaviargate", priopćeno je na internetskim stranicama Vijeća Europe.

Korupcijsku aferu razotkrila je prije više godina njemačka nevladina organizacija ESI. Parlamentarci iz više europskih država, a među njima i slovenski nacionalistički prvak, bili su najprije osumnjičeni da ih je azerbajdžanska vlada potkupila, dajući im bogate darove kako bi glasovali protiv prijedloga rezolucija kojima se kritizirala ta vlada zbog kršenja ljudskih prava, položaja političkih zatvorenika ili kritičkih tonova u izvješćima međunarodnih promatrača prilikom izbora u toj državi.

U zamjenu za lobiranje i svoj glas azerbajdžanska vlada je tim političarima davala novac, kavijar, skupe tepihe i druge privilegije, odnosno mito, te sumnje je istraga potvrdila, pa su svi osumnjičeni za neetičko djelovanje i sankcionirani.

Kako prenose slovenski mediji, Jelinčič je sredinom 2012. za svoj doprinos primio 24.000 eura od neimenovane tvrtke iz Velike Britanije, za koju se sumnja da je služila kao servis za "pranje novca" autokratskom režimu u bivšoj sovjetskoj republici.

Jelinčič je, kako navode mediji, ignorirao poziv Vijeća Europe da dade svoj iskaz o spomenutom slučaju i tako ignorirao istragu, no nekim medijima u domovini je izjavljivao da je novac navodno dobio za svoj prijevod jednog slovenskog romana na ruski jezik, što ne može dokazati jer navodnog prijevoda nema u javnim knjižnicama u Sloveniji, Rusiji ili Azerbajdžanu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ukrajina odobrila imenovanje novog čelnika abtikorupcijske agencije

U Sarajevu regionalna konferencija 'Jugoistočna Evropa - zajedno protiv korupcije'

Aggeler: Fabriciranje prijetnje omogućava korupciju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo