Kultura     | 01.07.2018. 13:08 |

'Dani Beča u Sarajevu' počinju 2. jula

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Manifestacija "Dani Beča u Sarajevu" bit će održana od 2. do 4. jula u organizaciji predstavništva Eurocomm-PR Sarajevo, Grada Beča i Grada Sarajeva, a ovdašnjem stanovništvu ponudit će brojne sadržaje.

Riječ je o manifestaciji koja će Sarajevu donijeti dašak bečke svakodnevice, ali i prezentirati inovativne projekte zbog kojih je Beč već deveti put zaredom proglašen gradom s najvišom životnom kvalitetom u svijetu.

- Otvaranje Dana Beča je na Trgu djece Sarajeva, 2. jula s početkom u 20.00 sati, a donijet će nam atmosferu muzičkog festivala Donauinselfesta, najvećeg muzičkog festivala na otvorenom u Evropi sa besplatnim ulazom, gdje će ovogodišnji pobjednik takmičarskog dijela Rock The Island Contest, DJ Febration, pokazati zašto je proglašen mladom muzičkom nadom u Austriji - kazala je za Fenu direktorica Ureda Grada Beča u Sarajevu Berina Filipović-Kulenović.

Cilj ovog dijela "Dana Beča u Sarajevu", pojasnila je ona, je skretanje pažnje na "pametni" grad Beč i njegovu strategiju, te na rad ureda Grada Beča u Sarajevu, Eurocomm PR.

- Uloga biroa je da podržava komunikaciju između glavnih gradova Beča i Sarajeva te Kantona Sarajevo i kao takav je i realizator svih aktivnosti Grada Beča u Sarajevu - pojasnila je Filipović-Kulenović.

Posjetiocima ovog događaja će biti ponuđen sladoled, koji je za ovu priliku nazvan "Dani Beča", zabava s photo booth-om s fotografijama s poznatim motivima Beča te video prezentacija pametnih rješenja koja se svakodnevno primjenjuju u Beču.

Središnji dio manifestacije bit će dvodnevna konferencija na kojoj će stručnjaci oba grada razmijeniti iskustva iz inovativnih projekata pametnog planiranja gradova.

Prvog dana konferencije govorit će se o temama kao što su smart city strategije, energetska efikasnost i pametna rješenja u radu jedinica lokalne samouprave.

Na drugom danu tog skupa bečki i sarajevski stručnjaci će se predstaviti kroz teme urbana mobilnost, inovacije i start up, te hidroelektrane za pitku vodu. Bečki i sarajevski stručnjaci razmijenit će iskustva na izlaganjima i raspravama u radnim grupama.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dani Beča u Sarajevu - Konferencija "Hidroeletrane za pitku vodu" (VIDEO)

Počela konferencija 'Sarajevo i Beč – Inovativno u budućnost'

Koncertom DJ Febrationa počela manifestacija 'Dani Beča u Sarajevu'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta