Ekonomija     | 29.06.2018. 13:20 |

Nezavisni blok predložio mjere za spas malinarstva u Bosni i Hercegovini

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Nezavisni blok poziva na sistemsku zaštitu malinarstva kao poljoprivredne grane u Bosni i Hercegovini, naglašavajući da se oko 30.000 ljudi bavi uzgojem ove kulture i da od tog posla zavisi oko 100.000 članova njihovih porodica.

Također naglašava da je u protekloj godini bosanskohercegovački izvoz malina bio 80 miliona KM, a da su u aktuelnoj proizvodnoj sezoni, klimatske prilike uzrokovale ranije sazrijevanje ploda koji propada zbog nevolja proizvođača s otkupljivačima, većeg procenta vlage u voćki i drugih nedaća.

Predsjednik Senad Šepić predložio je uime Nezavisnog bloka na pres-konferenciji drugačiji način novčanih poticaja uzgajivačima za 2018. godinu.

- Poticaje ne treba više zasnivati na kilogramu ubrane maline, već na dunumu zasijane površine, i to po 600 KM svakom proizvođaču - po 200 KM iz federalnog, kantonalnih i općinskih budžeta - kazao je Šepić.

Uime Nezavisnog bloka, on je pozvao vlade dvaju entiteta u Bosni i Hercegovini, kantonalne  vlade, te predstavnike vlasti  općina i gradova na čijim su područjima zasadi da osiguraju poticaje od po 200 KM po zasijanom dunumu u 2018. godini.

- Tim zajedničkim, tripartitnim pristupom - entitet, kanton, općina (grad), bio bi omogućen opstanak ove poljopivredne grane i njen daljni razvoj - kazao je Šepić.

Također je pozvao entitetske vlade, kantonalne i Vladu Brčko Distrikta da, u skladu s nadležnostima, proglase stanje vanrednih vremenskih uslova/elementarnih nepogoda i tako finansijski pomognu malinarstvo kao poljoprivrednu granu.

Vijeće ministara BiH, entitetske i Vlada Brčko Distrikta pozvane su da realiziraju inicijativu poslanika Nezavisnog bloka za uspostavu sistema obaveznog principa zagarantovane cijene i sigurnog otkupa domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Šepić je najavio da će na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 5. jula Nezavisni blok ponovno uputiti ovaj prijedlog i da očekuje podršku drugih poslaničkih klubova.

Na koncu, Nezavisni blok poziva Vijeće ministara da hitno omogući uspostavu državnog laboratorija za kontrolu kvaliteta malina koje se izvoze u Evropsku uniju (EU), jer trenuno izvozne EU certifikate izdaju laboratorije iz susjednih država.

Osim predsjednika Šepića, na pres-konfereciji se obratila i članica Predsjedništva Nezavisnog bloka Dženana Hodžić, istaknuvši da je poljoprivredna proizvodnja vitalno važna za razvoj u svakoj zemlji, prema čemu treba adekvatno da se odnosi i Bosna i Hercegovina.  

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Malinari u USK-u u neizvjesnosti zbog pada otkupne cijene maline

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana