Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 29.06.2018. 13:04 |

Prijavljeni kandidati ne ispunjavaju uslove konkursa za policijskog komesara USK

FENA

BIHAĆ, 29. juna (FENA) - Nijedan od tri prijavljena kandidata na Konkurs ne ispunjava kriterije Zakona o unutrašnjim poslovima USK, koji predviđa da kandidat ne može biti izabran za policijskog komesara ako u toku eventualnog mandata stiče uslove za penzionisanje. Takav je zaključak s današnje pres- konferencije Anela Ramića, ministra unutrašnjih poslova USK, i ministra pravosuđa Nikole Findrika.

 - Svaki kandidat je morao dostaviti potvrdu od poslodavca da ne ispunjava uslove za penzionisanje u toku mandata, ali nijedan od njih to nije uradio. Nezavisni odbor je zanemario ove propuste, iako je trebao odbaciti sve prijave i poništiti konkurs - rekao je ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić.

Ministar pravosuđa Nikola Findrik prezentirao je i zaključak Vlade USK, nakon što su joj dostavljene sve informacije.

- Cjelokupna dokumentacija oko izbora policijskog komesara dostavit će se Kantonalnom tužilaštvu i relevantnim policijskim agencijama, kako bi se preispitao rad Nezavisnog odbora, ali i MUP - a USK koje po zakonu ima određene obaveze u ovom slučaju - ustvrdio je Findrik.

Također, na današnjoj konferenciji za medije  još jednom je ponovljeno i kako traženje dodatne dokumentacije kada je u pitanju bilo koja konkursna procedura, nije dozvoljeno propisima.

Ministar Ramić je naglasio da uprkos trenutnoj nemogućnosti da komesar bude imenovan, policija Unsko-sanskog kantona nije obezglavljena, te da radi u punom kapacitetu što je posebno bitno s obzirom na postojeću migranstku krizu.

 - Dužnost policijskog komesara USK vrši komandir uniformisane policije Šero Družić koji se sjajno snašao u ovoj situaciji. Pojačali smo policijske snage na terenu, vršimo redovne kontrole migranata i držimo stanje pod kontrolom. Ovo je ovih dana potvrdio direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač. Nema razloga za paniku. Policija USK radi svoj posao - zaključio je ministar Ramić te dodao da neće dozvoliti bilo kakav pritisak na policiju dok je on na dužnosti ministra unutrašnjih poslova.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana