Bosna i Hercegovina     | 30.06.2018. 12:56 |

Hadžibajrić: Put od Bentbaše do Kozije ćuprije bit će jedno od najljepših mjesta

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 30. juna (FENA) - Općina Stari Grad počela je projekt revitalizacije historijskog puta do Kozije ćuprije, lijevom obalom Miljacke, mjesto na kojem su se ispraćale hadžije, dočekivali uglednici, zaustavljali karavani prije ulaska u Sarajevo, šetale Sarajlije drvoredima sive jošike, hrasta medunca i kitnjaka, krhke vrbe, uživali u mirisu jorgovana, šeboja, orhideja, salepa, kaćuna, nježnosti bosanske mišjakinje...

Piše: Kanita Aliagić

Na ovom prostoru nalaze se: Kozija ćuprija – jedini u cjelosti sačuvan kameni most iz osmanskog perioda u vrijeme XVI stoljeća. Na putu je i Šehova korija (gaj, šuma) sa dva mezara šejh Ahmeda i Abdalmahmuda.

- Nakon što smo u prethodnim godinama radili projekte od kulturno- historijskog značaja, rekonstrukcija Bakr-babine džamije, At mejdana, Isa-begove tekije, projekt revitalizacije historijskog puta do Kozije ćuprije će doprinijeti bogatstvu kojim Sarajevo obiluje - kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Projekt će se raditi u tri faze, a trenutno je završeno krčenje i čišćenje od šiblja i rastinja dijela puta od Kozije ćuprije do mezarja dva šejha.

- Ostalo je još da uradimo sanaciju postojeće rukohvatne ograde uz čišćenje, farbanje i vraćanje u prvobitnu funkciju - rekao je Hadžibajrić.

Dodao je da 2. jula počinje izgradnja pristupnog puta do Vrela života, dužine 230 metara i to od raskrsnice s koje vode putevi prema Močilima i mezarju dva šejha, dok jedan krak vodi ka Vrelu života.

- Radit će se pristupni kaldrmisani put sve do Vrela života za koji se vjeruje da je napravljeno tako nisko da svako ko se spusti da se napije vode sa njega, čini sedždu - ističe Hadžibajrić.

Na vrelu su u toku radovi kojima će biti produbljeno korito i stabilizovana kamena konstrukcija, te će se uraditi sanacija i čišćenje fuga.

Planirao je, kako je Hadžibajrić kazao, da se ove godine uradi i drugi krak koji vodi sa pomenute raskrsnice do mezarja dva šejha.

- Na toj dionici će se također urediti put, postaviti klupe, table, ali i zasaditi zelenilo i sadnice. Sadit će se šimšir, tisa, ruže i jorgovan – biljke koje su imale prepoznatljivu ulogu u životu autohtonog stanovništva. To mjesto će oživjeti i biti jedno od najljepših dijelova Sarajeva - pojasnio je načelnik Hadžibajrić.

Druga faza će se raditi dogodine i bit će urađen put od Vrela Ebu hayat do tranzita, a planirano je i čišćenje kamena na Kozijoj ćupriji kao i osvjetljenje ćuprije.

Projekt je izrađen na osnovu naučno-istraživačkog rada o stanju i potrebnim radnjama za sanaciju puta od Bentbaše preko Babića bašče do Kozije ćuprije, a kojeg je uradio Međunarodni forum Bosna.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je proglasila prirodno-graditeljsku cjelinu - Isa-begovu zaviju u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH, a sastoji se od: arheološkog lokaliteta Isa-begove tekije i mezarja derviša u avliji, lokaliteta Šehove korije u kojem se nalazila mevlevijska zavija - nekad nazvana ljetnjom ili čak Šehovim čardakom, sa vrelom Ebu Hayat, dva derviška nišana i pećinom – ćilehanomu kojoj su derviši provodili erbein (osamljivanje) u trajanju od 40 dana.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

FUP podnio Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Ibrahima Hadžibajrića

Izglasan opoziv Ibrahima Hadžibajrića s pozicije načelnika Starog Grada

Određen jednomjesečni pritvor Ibrahimu Hadžibajriću i Almi Destanović

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'