Kultura     | 29.06.2018. 09:01 |

Predstavljeno tradicionalno tursko streličarstvo

FENA Saopćenje

MOSTAR, 29. lipnja (FENA) - U sklopu kulturno-turističke manifestacije "Mostarsko ljeto 2018", sinoć je u Mostaru upriličena promocija knjige "Katalog kamene arheološke zbirke Muzeja Hercegovine Mostar" te predstavljeno tradicionalno tursko streličarstvo.

Prilikom predstavljanja streličarstva, čiji su organizatori Institut Yunus Emre i Fondacija streličara, prisutnima su se obratili generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Zerrin Kandemir i direktor Instituta "Yunus Emre" Mostar Yunus Dilber.

- U Mostaru su najljepša ljeta, a kada imate ovakvu manifestaciju, onda možete biti sigurni da takvo nešto nećete vidjeti nigdje drugo na svijetu. Izuzetno sam sretna što ovom manifestacijom organizatori 'Mostarskog ljeta' uljepšavaju ovaj grad i ljeto 2018. godine. Nama je, također, velika čast što Institut 'Yunus Emre' kao institucija Republike Turske sponzorira i podržava ovu manifestaciju - kazala je generalna konzulica Zerrin Kandemir.

 Govoreći o tradicionalnom turskom streličarstvu, direktor Instituta "Yunus Emre" Mostar Yunus Dilber kazao je kako je riječ o vještini koja seže u davnine, a koja je svojevremeno bila jako popularna i u BiH.

-  Jedan od najpoznatijih streličara u cijeloj povijesti Osmanskog Carstva bio je Bošnjak Miralem-Mehmed aga. Ovaj podatak smo istražili s ciljem da građanima BiH pokažemo kako imaju nevjerojatnu ulogu u razvoju naše drevne vještine i ovo jedan od razloga zbog čega ovdje držimo tečajeve streličarstva - poručio je Dilber.

Samra Zubović, trenerica tradicionalnog turskog streličarstva, koja je prošla sedmodnevnu obuku u Istanbulu, svim je prisutnim pojasnila o kakvoj se obuci radi, što je zapravo streličarstvo, te posjetitelje upoznala s lukom, strijelom i ostalim dijelovima koji se koriste u ovom sportu.

- Nisam uopće imala predstavu o tome kako će biti na obuci, niti kako izgleda profesionalni turski luk, ali kada sam došla na obuku bukvalno sam se zaljubila u ovaj sport. Na našim područjima imamo moderno streličarstvo, ali tradicionalno tursko nemamo. Mi smo sada stvarno ovaj sport oživjeli u Mostaru, i donijeli jedan dio turske kulture u naš grad - kazala je Zubović.

Ona je pokazala posjetiteljima kako to izgleda i u praksi, demonstrirajući ispucavanje, nakon čega su svi prisutni imali priliku isprobati ovaj sport, ispaljivanjem po nekoliko strijela, uz nadzor trenerice.

Nakon predstavljanja turskog streličarstva, u sklopu spomenute menifestacije, upriličena je promocija knjige "Katalog kamene arheološke zbirke Muzeja Hercegovine Mostar", u organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar.

Direktor Muzeja Asim Krhan govorio je o razlozima zbog kojih je važna promocija spomenutog kataloga, kazavši kako je 2018. godina proglašena Europskom godinom kulturne baštine, s ciljem da se ljudi potaknu na istraživanje i otkrivanje kulturne baštine gdje sasvim sigurno pripada ova zbirka.

 - Riječ je o knjizi 'Katalog kamene arheološke zbirke Muzeja Hercegovine Mostar', u kojoj sam predstavio neke najvažnije spomenike koji se nalaze u Muzeju Hercegovine. Radi se o antičkom, kasnom antičkom i periodu srednjeg stoljeća. U katalogu vezano za arheološke nalaze navode se najvažnija istraživanja i autori koji su se bavili direktno ili indirektno istraživanjem ovih spomenika. Osim ovih malo većih spomenika, obradio sam kamene ulomke iz istih perioda i, naravno, sve to predstavio u katalogu. Također, spomenuo sam i povijesno-arheološka istraživanja Muzeja Hercegovine od njegovog osnivanja 1950. godine - kazao je autor knjige Edin Mulović, kustos Muzeja Hercegovine Mostar.

Naglasio je kako je ovo prva publikacija Muzeja Hercegovine vezana za arheologiju i arheološku zbirku nakon rata.

O značaju, vrijednosti i o samom sadržaju kataloga govorili su promotori dr. Adnan Busuladžić i dr. Almir Marić, dok je moderator bila Fatima Trbonja.

Objavljivanje kataloga podržalo je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti BiH, a izdavač je Muzej Hercegovine Mostar.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljanje romana 'Alfabet ljubavi i smrti' Aleksandra Bečića 15. marta u Slozi

Predstavljanje knjige 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!