Najave     | 29.06.2018. 08:12 |

U Banjoj Luci danas konferencija o bosanskom jeziku

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 29.juna (FENA) - Kabinet potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića, u saradnji sa Institutom sa jezik Univerziteta u Sarajevu i Bosanskom medijskom grupom, organizuje danas u Banjoj Luci konferenciju o bosanskom jeziku.

Na ovom skupu sa međunarodnim učešćem o temi „Jezik, sloboda, tradicija - Društveno-politička stvarnost bosanskoga jezika u južnoslavenskoj jezičkoj zajednici“ učestvovat će jezički stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i zemalja bivše Jugoslavije.

Kako je najavljeno iz Salkićevog kabineta, bit će riječi o kontinuitetu bosanskog jezika, njegovom statusu u ovim zemljama i suodnosu sa drugim jezicima i jezičkim zajednicama.

-Također, konferencija je prilika da se jasno iskaže politički stav Bošnjaka spram jezičke politike u Bosni i Hercegovini. Na posljednjem popisu građani Bosne i Hercegovine su se u natpolovičnom broju izjasnili da govore bosanskim jezikom. Svaka politička i demokratska aktivnost u budućnosti mora biti usklađena sa ovom činjenicom – navode iz Salkićevog kabineta.

Ovaj skup je posebno značajan kao podrška bošnjačkim roditeljima i djeci u bh. entitetu RS, koji se suočavaju sa dugogodišnjom segregacijom i diskriminirajućom politikom Vlade ovoga entiteta. Djeci Bošnjaka je zabranjeno da pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, što, upozorava se, ostavlja dugoročne teške posljedice po življenje Bošnjaka na ovome prostoru.

Učešće na konferenciji će uzeti i visoki politički zvaničnici iz bošnjačkog naroda, svih nivoa vlasti. Također, pozvani su i predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija koje djeluju u Bosni i Hercegovini na polju kulture, jezika, politike.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'