Kultura     | 28.06.2018. 21:10 |

Otvorena izložba fotografija 'Zona Rossa' Andreja Đerkovića

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Izložba fotografija Andreja Đerkovića "Zona Rossa" ("Crvena Zona") otvorena je večeras u Sarajevu u Art depou Ars Aevi.

To je ciklus fotosa urađenih u centralnoj jezgri italijanskog grada L'Aquila, gotovo potpuno uništenoj u katastrofalnom zemljotresu 6. aprila 2009. godine, kada je stradalo oko 300 ljudi.

"Crvena Zona" je nakon te tragedije još nenastanjeno područje, visokorizično za život. Pristup je dozvoljen jedino vojsci i policiji iz sigurnosnih razloga, kao i radnicima angažiranim na rekonstrukciji.

Fotografije Andreja Đerkovića nastale su kad je isposlovao dozvolu za ulazak.

Vidjevši pustoš u sablasno tihom jezgru srednjovjekovnog gradića, neminovno mu se, kaže, javilo poređenje s uništenim životima devedesetih godina proteklog stoljeća u ratnom Sarajevu.

Sjetio se tadašnje iskrene i direktne pomoći italijanskog naroda Sarajlijama, pa je odlučio da muzeju u L'Aquili, kad bude rekonstrusan, pokloni umjetničku kolekciju više sarajevskih autora, što je u međuvremenu i učinio.

Izložba u Sarajevu "Zona Rossa" oslikava ljudski fatalizam i karakter onih koji su preko noći ostali bez domova, čime je u njihovim životima nastala praznina koju je nemoguće objasniti ako nije osobno doživljena.

- Prazne ulice i napušteni trgovi u pitoresknom gradiću otvoreni su za bezgraničnu interpretaciju u kojoj sposobnost percepcije života prije i poslije postaje preduslov za o(p)stanak u njemu - kaže Đerković.

- Prolaznik se poziva na interakciju, konfrontirajući prazninu gradskih obrisa s imaginarnim sadržajem koji vizuelno ima zadatak da nadomjesti urbani pejzaž - ističe također on.

Andrej Đerković je inicijator i kreator "Sarajevo Collezione per L'Aquila", umjetničke kolekcije radova sarajevskih umjetnika za obnovljeni Eksperimentalni muzej savremene umjetnosti (Museo Sperminetale d'Arte Contemporanea) u L'Aquili.

Rođen je 1971. godine u Sarajevu, gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti.

Od 2002. je član Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Bosne i Hercegovine. Član je Međunarodne federacije fotografske umjetnosti, Švicarske asocijacije fotografske umjetnosti i Federazione Italiana Associazioni Fotografiche (FIAF). Član je i Belfast Exposed Photography Community Group-a.

Jedan je od osnivača Kolekcije Ars Aevi Muzeja savremene umjetnosti Sarajevo.

Živi u Ženevi i Sarajevu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta