Bosna i Hercegovina     | 28.06.2018. 16:04 |

Na sjednici Rijeseta IZ razgovarano o aktivnostima na suprotstavljanju kockanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Na redovnoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, koja je održana danas pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, razgovarano je o pošasti kockanja te o planu aktivnosti IZ radi suprotstavljanja tom društvenom problemu.

Imenovan je koordinator za organizaciju takmičenja iz Kur'ana Časnog i data saglasnost za imenovanje rukovodioca službe za vjerske poslove i službe za administrativno-pravne i ekonomsko-finansijske poslove u Muftijstvu zeničkom.

Na sjednici je raspravljano o podjeli sredstava prikupljenih od fidje, te je zaključeno da je potrebno donijeti fetvu kojom će se osigurati da se ta sredstva troše samo za namjenu koja je definisana šerijatom. Data je saglasnost na izmjene i dopune Nastavnog plana i programa Fakulteta islamskih nauka (FIN), te saglasnost na Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih mjesta Studentskog centra IZ u BiH i saglasnost na Odluku UO Studentskog centra IZ o raspisivanju konkursa za prijem studenata u studentski dom.

Data je saglasnost na Okvirni školski kalendar za medrese IZ i Bošnjačku gimnaziju za školsku 2018./2019. Donesena je i Odluka o formiranju džemata Enschede u Holandiji i izdvojena sredstva za podršku izgradnje medrese u Tutinu.

Rijaset je donio i više drugih odluka iz svoje nadležnosti te rješavao radno-pravni status uposlenika u Zajednici, među kojima je i imenovanje člana Izvršnog odbora Međureligijskog vijeća u BiH, javlja MINA.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu