Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 28.06.2018. 11:04 |

Pitanje migracija glavna tema samita EU lidera u Bruxellesu

FENA Internet

BRUXELLES, 28. juna (FENA) - Pitanje migracija bit će glavna tema na sastanku lidera Evropske unije u Bruxellesu koji se održava danas i sutra.

Dvodnevni samit mogao bi se pokazati ključnim momentom za EU, zbog dosadašnjeg neslaganja unutar bloka u vezi s migrantima kao i odnosima sa Rusijom i SAD-om.

- Ulozi su visoki, a vremena je malo - upozorio je u pismu upućenom čelnicima EU predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, prenosi dpa.

Dodao je da ukoliko se ne pronađe rješenje za migrantsku krizu, da se riskira, od gubitka od radikalnih, antievropskih i antiliberalnih snaga.

Čelnicima EU predložio je tri inicijative: uspostavljanje regionalne platforme za iskrcavanje izvan Evrope, stvaranje budžeta za borbu protiv ilegalne migracije kao i jačanje saradnje sa državama porijekla i tranzita.

Tusk je pozvao lidere da se pripreme za najgore scenarije sa SAD-om zbog politike koju vodi Donald Tramp.

Lideri EU će razgovarati o reformi eurozone i Brexitu.

Kako je prethodnih dana objavljeno na web stranici Evropskog vijeća, od lidera se očekuje da razgovaraju o unutrašnjim i vanjskim dimenzijama migracione politike, uključujući i reformu Zajedničkog evropskog sistema azila (CEAS), a svjetski mediji smatraju da je pronalaženje evropskog rešenja za migrante ključno za politički opstanak njemačke kancelarke Angele Merkel.

CEAS postavlja zajedničke minimalne standarde za tretman svih tražilaca azila, a reforma ima za cilj da učini sistem efikasnijim i otpornijim na migracioni pritisak, eliminira faktore koji su okidači, kao i da se bori protiv zlostavljanja i pružanje adekvatne podrške najugroženijim državama članicama.

Prethodno je na samitu u nedjelju ideja o provjeri tražilaca azila u Evropi u Sjevernoj Africi i na Balkanu dobila podršku od nekoliko lidera Evropske unije.

Kako navodi ​Associated Press​, podrška je stigla nakon tenzija o tome kako najbolje riješiti nove dolaske koji su prijetili da će ugroziti jedinstvenost Unije.

"Potaknute sporazumom s Turskom koja je smanjila priliv migranata za 97 odsto od 2015. godine, 28 zemalja članica EU spremno je dati zeleno svijetlo za planove za uspostavljanje centara za provjeru u Alžiru, Egiptu, Libiji, Maroku, Nigeriji i Tunisu,“ navodi agencija i dodaje da se razmatraju i planovi za uspostavljanje centara za prijem migranata u Albaniji.

Ista agencija prenijela je u ponedjeljak i da je šefica Evropske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini pozvala zemlje članice EU da odvoje više novca za fond za povjerenje u Afriku, s obzirom da Unija radi na uspostavljanju centara za migraciju izvan Evrope.

Na samitu održanom u nedjelju, 24. juna, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će "metod koji će usvojiti "uključiti" zajednički rad tranzitnih zemalja i zemalja porijekla van Evropske unije“. On je spomenuo Libiju – glavno polazište za zemlje odakle se cilja ka Evropi - druge afričke zemlje i Balkan.

Merkel je rekla da zemlje EU moraju da vide "kako možemo pomoći jedni drugima, a ne da uvijek moramo čekati na svih 28, već razmišljajući na način o tome šta je važno za koga."

Washington post navodi da Merkel traži način da širom Evrope rasporedi migrante koji su već stigli, a Italija, država prve linije za tražioce azila i migrante koji dolaze iz Sjeverne Afrike, više je fokusirana na dolaske i na izbjegavanje onoga što naziva nepravičnim teretom koji su na nju stavile države sa sjevera.

New York Times piše da je krajnja desnica u Evropi sretna što ima podršku američkog predsjednika, ali da za ostale oštri Trumpovi govori i slike djece odvojene od roditelja sa američke granice samo jačaju odluku njemačkog centra.

Britanski Guardian piše o italijanskom planu koji će na  današnjem Samitu predstaviti italijanski premijer Giuseppe Conte  koji kaže da migracije predstavljaju prijetnju za slobodne zone EU područja.

"Italija je upozorila da je budućnost slobodne zone EU područja u pitanju jer je pokušala da smanji pritisak na mediteranske zemlje zbog izbjeglica i migranata,“ piše londonski list.

Britanski dnevnik ocjenjuje i da ambiciozan potez italijanskog premijera da promjeni ono što on zove zastarjela pravila EU koja regulišu ko je odgovoran za podnosioce zahtjeva za azil vjerovatno će se suočiti sa protivljenjem drugih zemalja.

"Plan od deset tačaka njegove nove populističke vlade oživljava mnoge ideje koje su predložile prethodne italijanske vlade, kao što je pozivanje svih država članica EU da podjele odgovornost za migrante spašene na moru, i da zemlje koje ne prihvate izbjeglice ne mogu dobiti EU fondove,“ ističe Guardian.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Michel traži oprez prema pomjeranju roka za provedbu plana oporavka EU

Norveška bi trebala ubrzati usvajanje pravila i propisa EU

Zelenski doputovao na 'Samit tri mora' u Vilnjusu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!