Kultura     | 28.06.2018. 10:16 |

Sadržajan program drugog dana WARM festivala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Drugog dana 5. WARM festivala publika će moći uživati u različitim sadržajima.

Na Ajfelovom mostu na Skenderiji može se pogledati fotografska izložba 'Na marginama: Priče Roma' autora Armina Durguta, Aldina Fafulovića, Vedrana Živkovića, Mirka Pincellija i Brad Hobbsa.

Izložbu je producirao PCRC (Post-Conflict Research Center), a podržala Misija OSCE-a u BiH - Rockefeller Brothers Fund.

Izložba je zamišljena kao platforma kojom se Romima daje glas odnosno prilika da ispričaju svoje priče, iako ih se često prikazuje kao egzotične, čudna pa čak i opasne, a već stoljećima ih diskriminišu širom Europe, navodi se u saopštenju Festivala. 

U  kinu Meeting point održat će se  panel diskusija 'Razbijanje kruga: Korak prema inkluzivnom i društvu bez diskriminacije'. Na panel diskusiji će učestvovati Tanya Domi, profesorica na Colombia univerzitetu, Srđan Šarenac, reditelj, pisac i producent, Adbalhadi Alijla sa Gothenburg univerziteta, Aleksandra Krstović, Misija OSCE-a u BiH, te Velma Šarić, PCRC.

 Na istom mjestu će bii projekcija  filma reditelja Srđana Šarenca 'Dvije škole pod jednim krovom'. Priča filma odvija se u gimnaziji u Travniku, školi koja je podijeljena na dva dijela, bošnjački i hrvatski. Organizuje se fudbalski turnir gdje učenici upoznaju jedni druge iako idu u 'istu' školu. Nekima je takvo druženje nešto potpuno prirodno, dok drugi baš i ne misle tako.

Na Akademiji likovnih umjetnosti kroz izložbu Venecuela: Slom jednog sna, autora Oscara B. Castilla,  posjetioci se mogu  upoznati sa uzrocima i posljedicama nasilja u Venecueli. Autor je na izložbi radio pet godina.

Drugi dan WARM festivala zatvara projekcija filma 'Nakon proljeća' reditelja Romaina Hueta i Laurent Lhermite. Autori su 2014. godine pratili svakodnevni život mudžahedina Islamskog fronta u Siriji, bilježili najintenzivnije momente u njihovim životima, saopšteno je iz WARM festivala .

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Treće izdanje programa Narodnog pozorišta Sarajevo 'Kultura na ulice 2024!' počinje u maju

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta