Ekonomija     | 27.06.2018. 19:58 |

Vlada HNŽ-a usvojila niz mjera za razvoj malog gospodarstva

FENA Saopćenje

MOSTAR, 27. lipnja (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na današnjoj je sjednici usvojila Zbirni plan svih nositelja Programa razvitka malog gospodarstva HNŽ 2016.-2020. i Strategije razvitka malog i srednjeg poduzetništva u HNŽ 2012. -2020. za 2018. godinu priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Ovaj plan predstavlja zbir planova zakonskih nositelja Programa razvitka malog gospodarstva – institucija javnog sektora, kao i organizacija civilnog društva koje su sudjelovale u njegovoj pripremi. Plan sadrži pregled prijedloga poticajnih mjera i aktivnosti usmjerenih na razvitak malog i srednjeg poduzetništva u HNŽ i ukupno se financira u iznosu od 11.194.578,00 KM.

Usvojena je Odluka kojom su utvrđeni način utroška sredstava, kriteriji, uvjeti i način raspodijele 72.000 KM za javne kuhinje u HNŽ, a ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi raspisat će javni poziv za dodjelu sredstava na koji će se moći prijaviti registrirane ustanove, humanitarne organizacije i druge organizacije u sklopu kojih djeluju javne kuhinje.

Također, usvojena je i Odluka o načinu utroška 77.000 KM za financiranje projekata socijalne politike za što će biti raspisan javni poziv, dok pravo na prijavu imaju registrirane udruge i organizacije čiji se djelokrug rada odnosi na brigu i skrb po socijalno ugroženim i isključenim osobama na području HNŽ.

Na prijedlog Uprave za prognane i izbjegle usvojena je Odluka o utrošku 250.000 KM za pomoć raseljenim osobama i povratnicima. Istaknuto je kako će biti dodijeljene 84 donacije u građevinskom materijalu.

Vlada je razmotrila Informaciju Ministarstva gospodarstva o stanju tradicionalnih i starih obrta na području HNŽ u 2017. u kojoj su date i smjernice za očuvanje i unapređenje tih vrsta obrta. Istaknuto je kako je, u suradnji s općinama u HNŽ, stvorena i Lista tradicionalnih i starih obrta koja će biti osnova za odobravanje poticajnih sredstava.

Također, razmotrena je i Informacija o stanju u oblasti geologije na području HNŽ u kojoj su prikazane razine istraženosti i eksploatiranja, te utvrđena i eksploatirana količina rezervi na pojedinim lokalitetima.

Vlada je razmotrila i Informaciju o stanju u poljoprivredi na području HNŽ u kojoj je naglašeno kako je poljoprivreda, uz industriju i turizam, temelj gospodarskog razvitka Županije. Navedeno je kako su u Proračunu za ovu godinu planirani poticaji u iznosu od 1.200.000 KM, a istaknuto je i kako je prošle godine Vlada prvi put osigurala sredstva za realiziranje novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji u iznosu od 900.000 KM.

Također, razmotrene su informacije o stanju u Upravi za šumarstvo i o poslovanju J.P. Šumsko-gospodarskog društva „Šume hercegovačko-neretvanske“ d.o.o. Mostar za 2017. godinu. Zaključeno je da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede treba poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi se konsolidiralo složeno stanje u području šumarstva.

Usvojena je i Informacija Županijskog javnog pravobraniteljstva o radu na provedbi postupka o izvansudskim nagodbama u razdoblju od 1.11. 2015. do 20.6.2018. godine. Istaknuto je kako je ukupno zaključeno 74 ugovora o izvansudskim nagodbama kojima su sporazumno riješena potraživanja 1420 tražitelja, a ukupna vrijednost ugovora iznosi 5.541.989,63 KM.

Članovi Vlade razmotrili su i Informaciju o pregovorima sa sindikatima, te su imenovani pregovarački timovi za donošenje kolektivnih ugovora za djelatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja i policije.

Vlada je, također, donijela Odluku o odobravanju 250.000,00 KM Međunarodnoj zračnoj luci-Aerodrom Mostar za subvencioniranje letova.

Na prijedlog Ministarstva prometa i veza donesena je Odluka o utvrđivanju općeg interesa za HNŽ za rekonstruiranje regionalne ceste R-425a (Tromeđa- Čapljina- Gabela- granica Republike Hrvatske) dionica Tromeđa – Miletina, čime će se omogućiti njezino moderniziranje, te poboljšati propusna moć i sigurnost svih sudionika u prometu.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Vlada HNŽ-a o sastanku s prosvjetarima: Nema prostora za preuzimanje dodatnih financijskih obaveza

Vlada HNŽ: Upravi za ceste HNŽ-a 20,8 milijuna KM za regionalne prometnice

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'