Bosna i Hercegovina     | 27.06.2018. 12:18 |

Predstavljena poštanska marka '20 godina postojanja konvertibilne marke' (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 27. juna (FENA) - BH Pošta i Centralna banka BiH danas su u Sarajevu svečano predstavili poštansku marku "20 godina postojanja konvertibilne marke", koju je BH Pošta izdala tim povodom.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić zahvalio je BH Pošti što je prepoznala ovaj trenutak i izdavanjem poštanske marke, koja će biti korištena u poštanskom saobraćaju, doprinijela promociji konvertibilne marke.

- Konvertibilna marka sve ove godine ima puno pokriće i zajedno sa našom monetarnom poltikom predstavlja jedan od temelja finansijske stabilnosti zemlje - istakao je Softić.

Podsjetio je da su u doba kad je KM puštena u opticaj u BiH korištene četiri valute od kojih je samo njemačka marka bila prihvaćena na cijeloj teritoriji, ali je KM vrlo brzo postala dominantno sredstvo gotovinskih transakcija, a do kraja 1999. i jedino.

Direktor BH Pošte Mirsad Mujić istakao je da su u saradnji s kolegama iz CBBiH odlučili da izdaju poštansku marku koja je posvećena konvertibilnoj marki.

- BH Pošta će u skladu sa svojim mogućnostima uvijek nastojati da promoviše tradiciju i kulturu naših naroda i Bosne i Hercegovine - kazao je Mujić.

Mujić je guverneru Softiću uručio prvi printani pimjerak te poštanske marke, a Softić njemu zahvalnicu kao i jubilarnu novčanicu koju je CBBiH izdala povodom 20 godina rada te institucije. 

Marka je štampana u tiražu od 10.000 primjeraka sa nominalnom vrijednošću od 1,5 KM. Autor tog filatelističkog izdanja je dizajner BH Pošte Tamer Lučarević.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1921/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1WvOSkOrHzFcTfagzz_9ynhcw74i4t4f8?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljanje romana 'Alfabet ljubavi i smrti' Aleksandra Bečića 15. marta u Slozi

Predstavljanje knjige 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo