Stranačke aktivnosti     | 27.06.2018. 09:22 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Slovenska parlamentarka u Evropskom parlamentu i veliki zagovornik snažnijeg puta Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji Tanja Fajon razgovarala je s kandidatom za člana Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji, sa posebnim osvrtom na dosadašnji put ka članstvu BiH u euroatlantskim integracijama.

Zajednički je konstatirano da proces približavanja naše zemlje članstvu u EU i NATO ide zabrinjavajuće sporo te da reformska i sve druge proevropske agende nisu dale najavljivane rezultate.

Posebno je negativnim ocijenjeno da se ne uočava izrazita želja da se radi na ubrzavanju tog puta i da se, umjesto sinergije, ponovo podgrijavaju nove podjele i svađe. Na sastanku je također rečeno da građani BiH itekako osjećaju posljedice takvog stanja, jer zbog neispunjavanja uslova oni ne mogu ni osjetiti benefite povoljnih razvojnih fondova koje nudi EU.

Kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović naglasio je da su euroatlantske integracije osnov politike kakvu želi promovirati i aktivno voditi u državi Bosni i Hercegovini. Integracije i prosperitet koji one donose, dodao je, moraju biti osnovica djelovanja Predsjedništva BiH i oko toga ne može biti pogađanja, jer se radi o državnom interesu koji mora biti iznad svakog pojedinačnog, grupnog ili stranačkog interesa. 

Bećirović je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se sastaje sa parlamentarkom koja dijeli slične stavove i koja, kao i Republika Slovenija iz koje potiče, kontinuirano podržava državu Bosnu i Hercegovinu u njenim nastojanjima da bude dio EU i NATO-a.

Tokom razgovora, Fajon je pozdravila politiku integracija i naglasila da će i dalje nastaviti podržavati put države Bosne i Hercegovine prema punopravnom članstvu u euroatlantskoj porodici.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo