Kultura     | 27.06.2018. 08:30 |

Književna večer s Dževadom Karahasanom

FENA Saopćenje

MOSTAR, 27. lipnja (FENA) - U okviru kulturno-turističke manifestacije "Mostarsko ljeto 2018" u utorak navečer upriličena je književna večer s .

Književnu večer Karahasan je otvorio čitanjem odlomka iz svog djela "Šahrijarov prsten".

Brojni gosti slušali su velikog pisca, koji je na vrlo jednostavan, šaljiv način, uz razna prepričavanja i anegdote, govorio o svojim prvobitnim planovima, selidbama, načinu na koji je upoznao svoju ljepšu polovicu, i o ljubavi općenito.

"Bez ljubavi nema ništa. Nakon što sam saznao da se Zemlja kreće oko Sunca, što se mene tiče moglo bi se kretati i Sunce oko Zemlje i Zemlja oko Mjeseca, u mom životu se sve okrenulo tumbe kad sam se zaljubio. Ja mislim da bez ljubavi prije svega nema radosti. Ja ne znam jeste li primijetili jednu zanimljivu činjenicu. Samo ljubav, emocija u nama oslobađa energiju. Empedokla, jedan od mojih učitelja, tvrdio je da je ljubav kozmička sila. Ljubav je ono što svijet drži na okupu", istaknuo je Karahasan.

Govoreći o svom odnosu prema Mostaru, kazao je kako je taj odnos jako kompliciran te da je u Mostaru otkrio neke stvari kojih nije bilo u vrijeme njegovog odrastanja u rodnom Duvnu.

"Otkrio sam rituale koji nam pomažu da reflektiramo svoje odrastanje. Mostar je grad svjetlosti, to nam je Andrić sjajno otkrio. Mene je za Mostar vezivala moja ovisnost o svjetlosti. Istovremeno, Mostar je grad u kojem sam se najgore u životu smrznuo. Ja nikad nisam došao na ideju da živim u Mostaru, a uvijek sam sa zahvalnošću i radošću prihvaćao svaki poziv da dođem ovamo. Provesti pet dana u Mostaru je čudo od ljepote, ja mislim da bi bilo nepodnošljivo živjeti u njemu stalno", kazao je književnik kroz šalu.

Mostarsko ljeto nastavlja se u srijedu izložbom "Pod suncem mostarskog ljeta" na kojoj će se predstaviti Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales". Izložba će biti otvorena u Institutu Yunus Emre, s početkom u 18:30 sati, najavili su organizatori.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Autobiografski dnevnik "Mostari; Dnevnik čuvara mosta" predstavljen na Mostarskom ljetu

Na Mostarskom ljetu predstavljena knjiga "Putovanje kroz Bosnu 1530."

'Mostarske kiše' poklonile sugrađanima nezaboravan koncert

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta