Svijet     | 26.06.2018. 20:04 |

Vrhovni sud potvrdio zabranu ulaska u SAD putnicima iz muslimanskih zemalja

FENA Internet

WASHINGTON, 26. juna (FENA) - Američki Vrhovni sud u utorak je donio predsjedniku Donaldu Trumpu jednu od najvećih pobjeda tokom njegovog predsjedničkog mandata, potvrđujući njegovu zabranu putovanja za građane nekoliko zemalja s muslimanskom većinom i odbacio je argumentaciju da to predstavlja neustavnu vjersku diskriminaciju.

Presuda s pet naprema četiri glasa u sudskom vijeću, donesena zahvaljujući konzervativnoj većini u Vrhovnom sudu, okončala je žestoku borbu na sudovima oko toga da li ta Trumpova odluka prerasta u nezakonitu zabranu putovanja muslimanima.

Trump je brzo izrazio "duboko opravdanje" nakon što su niže sudske instance blokirale njegovu zabranu putovanja koju je objavio u septembru prošle godine, kao i dvije prethodne verzije, na ročištima sazvanim na zahtijev savezne američke države Havaji i ostalih.

Sud je ustanovio da osporitelji Trumpove odluke nisu uspjeli dokazati da zabrana krši američki imigracijski zakon ili Prvi amandman američkog Ustava koji zabranjuje vladi da favorizira jednu religiju nad drugom.

Trump, koji je nazvao zabranu putovanja neophodnom kako bi se zaštitila zemlja protiv napada islamskih militanata, reagovao je na Twitteru, pišući: "Wow!".

U saopćenju koje je objavila Bijela kuća, Trump je nazvao presudu "ogromnom pobjedom za američki narod i Ustav" koja je potvrdila predsjednički autoritet u pitanjima nacionalne sigurnosti.

- U eri terorizma širom svijeta i ekstremističkih pokreta koji štete nevinim civilima, mi moramo propisno regulirati pravila prema onima koji dolaze u našu zemlju - izjavio je Trump, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o palestinskoj državnosti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'