Stranačke aktivnosti     | 26.06.2018. 18:41 |

Pismo BPS-a upućeno visokom predstavniku

FENA Saopćenje

Vama je poznato da je Bosna i Hercegovina u procesu priprema za redovne predsjedničke i parlamentarne izbore.

Kao što Vam je poznato, stranke koje su sada na vlasti i istu obnašaju skoro 30 godina, u parlamentarnoj proceduri opstruirale su bilo koju izmjenu izbornog zakona, pa i izmjene tehničke prirode, koje su bile u funkciji obezbjeđenja regularnosti izbornog procesa.

Tražimo od vas, kao Visokog predstavnika, da nametnete Zakon koji je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a nije dobio podršku u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, o tehničkoj podršci izbornom procesu, uvođenjem video nadzora i elektronskog brojanja. Bez ovog zakona, nema fer i poštenih izbora, i ovim se daje legitimitet onima koji vrše bezobzirnu pljačku i prekrajanje rezultata izbora.

Vi, kao visoki predstavnik, i kontakt grupa, imate u svojim rukama instrumente da obezbjedite regularnost izbornog procesa, naime obzirom na cjelovitu opstrukciju, bilo bi neophodno da nametnete Zakon koji tretira izborni proces, to jeste koji obezbjeđuje da se ne krivotvore rezultati.

Uvođenjem nadzornih kamera na biračkim mjestima, kao i uvođenjem elektronskog brojanja eliminišu se ustaljeni postupci malverzacija vladajućih stranaka. To je proces koji se moze realizirati u jako kratkom roku i vi kao neko ko je garant sprovođenja Dejtonskog procesa, dužni ste da obezbijedite punu regularnost izbora. Mi smo zemlja sa najvećim brojem nevažećih glasova u Evropi.

Samo kao primjer. Sjedinjene Američke DRŽAVE IMAJU REZULTATE U ROKU OD 24 SATA, Turska u roku od 4 sata, Rusija u roku od 24 sata, Njemačka u roku od 24 sata i sve evropske zemlje samo u Bosni i Hercegovini koja ima samo oko 2000000 miliona registriranih birača proces traje i po vise od 30 dana, da li je to slučajno.

Ukoliko to nije moguće do planiranih izbora iste svojom odlukom možete pomjeriti za najviše 6 (šest) mjeseci, do uvođenja nadzornih kamera i sistema elektronskog brojanja glasova.

Ukoliko ovo ne uradite biti ćete sukrivac ili saučesnik u neregularnim izborima, i biti ćete odgovorni što nema kvalitativnih promjena u Bosni i Hercegovini i što postojeća politička oligarhija opstaje i nastavlja sa razaranjem Bosne i Hercegovine i razvijanjem etno nacionalnih tenzija.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

BPS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost BPS - Sefer Halilović

Saopćenje za javnost BPS-a

BPS izlazi samostalno na izbore u 54 općine u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta