Bosna i Hercegovina     | 26.06.2018. 15:55 |

Podržani ključni principi za priznavanje akademskih kvalifikacija u regiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Ministri zaduženi za oblast obrazovanja sa zapadnog Balkana podržali su ključne principe za automatsko priznavanje akademskih kvalifikacija u regiji na 7. ministarskom sastanku Platformi zapadnog Balkana za obrazovanje i obuku, te za istraživanje i inovacije koji je danas u Briselu organizirala Evropska komisija (EK).

Ovi principi su nadgradnja rada Zajedničke radne grupe Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i Inicijative za reformu obrazovanja jugoistočne Evrope (ERI SEE) za priznavanje akademskih kvalifikacija (WG RAQ) na zapadnom Balkanu. 

Govoreći na ministarskom panelu posvećenom automatskom priznavanju akademskih kvalifikacija, generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović podsjetio je da su premijeri ekonomija zapadnog Balkana prihvatili ambiciozan program za regiju u Višegodišnjem akcionom planu za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA), koji je prošlog ljeta usaglašen u Trstu, obavezujući se da će izraditi i provesti model automatskog priznavanja akademskih kvalifikacija u regionu do 2020. godine; osmisliti zajednički informacijski sistem do 2019. godine, koji bi olakšao proces priznavanja i osnažiti saradnju između ureda Evropske mreže informacijskih centara (ENIC)/Nacionalnih informacijskih centara za akademsko priznavanje (NARIC) i agencija za osiguranje kvaliteta u regiji.

Svilanović je naveo da RCC nije ostavio ambiciozni program premijera kao mrtvo slovo na papiru.

- Zajedno s ministrima iz regije i ERI SEE-om, odmah nakon Samita u Trstu, ove obimne obaveze smo pretočili u konkretne aktivnosti. Provedba i ostvarivanje napretka u ovim aktivnostima uveliko su u toku. To je zapravo jedan od najnaprednijih programa MAP-a i sa zadovoljstvom ću na Samitu u Londonu narednog mjeseca izvijestiti da je naša Zajednička radna grupa već postigla napredak u  sve tri zacrtane aktivnosti - rekao je Svilanović.

Dodao je da integrisanje regije u postojeće studentske, akademske i istraživačke mreže nije samo plan u pisanoj formi, nego ključ za stvaranje zajedničkih evropskih vrijednosti, uzajamnog razumijevanja i jedinstva.

Podržani ključni principi čine model automatskog priznavanja akademskih kvalifikacija, uključujući transparentne i fer procedure usklađene sa Lisabonskom konvencijom o priznavanju; povjerenje u sisteme visokog obrazovanja zasnovane na osiguranju kvaliteta i akreditaciji, koji su usklađeni sa evropskim standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta i dobru saradnju, brzu, pouzdanu i objektivnu razmjenu informacija između ureda ENIC/NARIC-a i tijela za osiguranje kvaliteta.

Pored Generalnog sekretara RCC-a, u panelu su učestvovali i ministrica obrazovanja i sporta Albanije Lindita Nikolla, ministar obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova Shyqeri Bytyqi, ministar prosvjete Crne Gore Damir Šehović, ministar obrazovanja i nauke Makedonije Arber Ademi, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević i pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Adnan Husić.

Na Konferenciji su se okupili visokopozicionirani predstavnici Evropske komisije i zapadnog Balkana, uključujući komesara za istraživanje i inovacije, te komesara za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, ministre, te relevantne eksperte i predstavnike međunarodnih i regionalnih organizacija, koje rade u ovoj oblasti, saopćeno je iz RCC-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!