Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 26.06.2018. 14:18 |

Assad: Zapad neće učestvovati u obnovi Sirije

FENA Internet

DAMASK, 26. juna (FENA) - Sirijski predsjednik Bašar al-Assad izjavio je da ta zemlja neće dozvoliti zapadnim investitorima da učestvuju u obnovi ratom razorene zemlje, jer oni, kako tvrdi, samo dolaze kako bi iskorištavali tuđe ekonomije.

On je u intervjuu za rusku televiziju NTV rekao da će, umjesto zapadnih investitora, zatražiti pomoć prijatelja.

- Oni neće biti dio rekonstrukcije u Siriji, jer im jednostavno nećemo dozvoliti da budu dio nje. Nama ne treba zapad jer nije iskren, oni ne daju, oni samo uzimaju - kazao je Assad. 

Assad je rekao da Evropa gleda na Siriju samo kako bi spasila svoju ekonomiju.

- Njima je potrebno ovo tržište, oni su u veoma teškoj ekonomskoj situaciji od 2008. godine, većina evropskih zemalja. Njima treba mnogo tržišta, Sirija je jedno od njih, a mi im nećemo dozvoliti da budu dio ovog tržišta, veoma jednostavno - poručio je Assad.

Rekao je da bi pregovori Sjedinjenih Američkih Država i Sirije u ovom trenutku bili gubljenje vremena, jer ne bi doveli do rezultata.

- Nije da ne želimo razgovarati s Amerikancima zato što su Amerikanci. Spremni smo razgovarati sa svima ako zajedno možemo postići rezultat. Mislimo da se politika SAD-a neće mijenjati u budućnosti - naveo je Assad, prenosi Al Jazeera.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana