Stranačke aktivnosti     | 26.06.2018. 11:47 |

Saopćenje za javnost OO DF Centar

FENA Saopćenje

Poziv svim strankama u Općini Centar da glasaju protiv osnivanja CENTAR INVEST d.o.o. 

U srijedu 28. 06. 2018. g. je zakazana 26. redovna sjednica Vijeća Općine Centar. Između ostalog 10. i 11. tačka dnevnog reda se vežu za “osnivanje JP za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Centar Sarajevo”. Želimo napomenuti javnost da je ovo tačka koju načelnik Ajnadžić gura na dnevni red kao “Predlagač” već nekoliko uzastopnih sjednica. Tačka nije dobila odobravanje ni kod SDA vijećnika, od kojih su neki već prešli u stranku “Narod i Pravda”. O čemu je riječ ukratko ćemo objasniti. Budući da je donesena odluka da je nezakonito da načelnici imaju savjetnike, a načelniku Ajnadžiću su “potrebni”, mora ih negdje skloniti. Ovakav vid javnog preduzeća, kojem uopće u elaboratu nisu prikazane sistematizacije radnih mjesta, gdje bi se u izbornoj godini trebalo na silu zaposliti 22 čovjeka sa neto plaćom od 1.200,00 KM, bez ikakvih kriterija, odlično odgovara novom uhljebljavanju SDA kadra. No, načelnik Ajnadžić tvrdi da je potreban ovakav vid javnog preduzeća, kako kaže “za potrebe građana”. 

Mi iznosimo sljedeće argumente: 

1. Autsorsing usluga za potrebe građana Općine Centar (tj. da neko drugo preduzeće obavlja umjesto osnivanja novog) su 2x jeftinije nego da imamo svoju firmu. Objašnjenje: tim putem ne plaćamo doprinose na plaće i ostale dažbine prema državi. Ne plaćamo ni rentu prostora i ne plaćamo stalna  tekuća sredstva. Novoosnovano preduzeće bi gutalo ogromna godišnja finansijska sredstva koja bi se mogla usmjeriti u kapitalne projekte.

2. Odlaganje smeća i svih otpada moramo nanovo plaćati KJKP. Pa se pitamo kakvim bi se onda komunalnim djelatnosima bavio JP CENTAR INVEST d.o.o???

3. Pitamo načelnika Ajnadžića koji je toliko uporan da prođe ova tačka dnevnog reda zašto se ne prošire djelatnosti već postojećih preduzeća i tim putem ne pokriju rupe, ukoliko je potreba za predloženim djelatnostima? Naravno to ne odgovara načelniku Ajnadžiću jer očigledno ima pritisak da se zapošljavaju novi uhljebi.

4. Činjenica da formiranje ove firme služiti će zapošljavanju isljučivo stranačkih kadrova, jer shodno odlukama i ovlastima Načelnika, Općinsko vijeće apsolutno neće moći kontrolisati transparentnost pri zapošljavanju. Navodimo i konkretne primjere: trenutno u javnim preduzećima pri Općini Centar se zapošljavaju kadrovi SDA bez uopće raspisanog konkursa u općinske službe, općinska preduzeća kao npr. Centar za kulturu, Centar za sport i rekreaciju. Konkretno je prije nekoliko dana zaposlena ženska osoba u CSR bez ikakvog raspisanog konkursa. A napomene radi, izvještaj od CSR je pao na sjednici OV. Iako je oboren izvještaj, ponovo u upravni odbor su imenovani isti ljudi. Direktorica je, dakle, ostala ista. 

Na osnovu svega navedenog Demokratska fronta poziva sve vijećnike Općine Centar da na 26. redovnoj sjednici OV glasaju protiv novih uhljebljavanja, protiv netransparentnosti i protiv očiglednih teških kršenja procedura pri zapošljavanju u javna preduzeća.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

DF

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Saopćenje za javnost DF

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!