Bosna i Hercegovina     | 25.06.2018. 19:11 |

Vinku Ljubasu javno priznanje za pronalazak ostataka Duvanjskog praslona

FENA Saopćenje

TOMISLAVGRAD, 25. lipnja (FENA) – Općinsko vijeće Tomislavgrada na sjednici održanoj u ponedjeljak donijelo je odluku kojom se 49-godišnjem arheologu amateru Vinku Ljubasu iz Tomislavgrada dodjeljuje javno priznanje Medaljon općine Tomislavgrad kao najzaslužnijem za pronalaženje, znanstvenu obradu i trajnu zaštitu fosilnih ostataka Duvanjskog praslona, što doprinosi promociji i popularizaciji zaštite kulturnog i prirodnog nasljeđa i znamenitosti općine Tomislavgrad.

Ljubas je sredinom kolovoza 2011.godine u aktivnom kamenolomu tvrtke Vran – Dukić u Cebari, uz prometnicu Tomislavgrad – Posušje, pronašao fosilne ostatke izumrlih životinja gdje je preliminarnim palentološkim istraživanjem od strane dr.sc Olega Mandića iz Prirodoslovnog muzeja u Beču utvrđeno da u skupljenom materijalu dominiraju ostaci pripadnika izmurle vrste iz skupine Gomphotheriideae rod Tetralophodan odnosno praslona.

U fazi je priprema dokumentacije da se spomenuti pronalasci registriraju na UNESCO-ovu listu Svjetske prirodne baštine što ih čini još važnijima.

Također je Općinsko vijeće donijelo odluku da se posthumno javno priznanje Medaljon općine Tomislavgrad dodjeli zamjeniku ministra unutarnjih poslova Vlade FBiH Jozi Leutaru koji se, kako se navodi u obrazloženju, zalagao za pravednu i konstruktivnu provedbu mirovnog sporazuma u interesu hrvatskog naroda u BiH.

Isto tako, javno priznanje Medaljon općine Tomislavgrad se po odluci Općinskog vijeća dodjeljuje posthumno Peri Periću, doktoru medicine, pripadniku Zdravstvenog voda Brigade „Kralj Tomislav“ za nesebično izlaganje svoga života opasnostima kako bi pomagao spašavanju i izvlačenju najtežih ranjenika s prvih linija obrane.

Javna priznanja dodijelit će se Vinku Ljubasu te posthumno članovima uže obitelji Leutar i Perić na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Tomislavgrad, koja će se povodom Dana općine Tomislavgrad održati 6. srpnja.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

MUP HNŽ-a obilježio obljetnicu smrti Joze Leutara

Obilježena 23. godišnjica atentata na zamjenika federalnog ministra Jozu Leutara

Izaslanstvo HNS-a položilo vijence na grob Joze Leutara

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'