Ekonomija     | 25.06.2018. 17:11 |

Laboratorijska analiza hrane u BiH obavljena u 2017. godini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Izvještaj Agencije za sigurnost hrane BiH o stanju u oblasti sigurnosti hrane u BiH za 2017. godinu.

Prema podacima koje su Agenciji za sigurnost hrane dostavile laboratorije za kontrolu hrane (iz oblasti javnog zdravstva, veterinarstva, poljoprivrede i privatnog sektora),  kako se navodi u Izvještaju, u periodu od 1. januara do 31. decembra 2017. godine u BiH, ukupno su obrađena 93.222 uzorka hrane. Od tog broja neodgovarajuća su bila 4.453 uzorka ili 4,78 posto. Ukupan broj izvršenih analiza hrane na obrađenom broju uzoraka je 131.029.

Prikupljeni, obrađeni i evaluirani podaci predstavljeni u ovom izvještaju daju pregled rezultata laboratorijskih analiza hrane, epidemioloških podataka o oboljenjima čiji je put prijenosa hrana te podataka o prijavljenim slučajevima zoonoza, i služe u svrhu procjene rizika i praćenja trendova u oblasti sigurnosti hrane. Podaci se mogu upotrebljavati pri izradi kontrolnih planova, zasnovanih na procjeni rizika, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!