Bosna i Hercegovina     | 25.06.2018. 19:08 |

Alivuković: U Memorijalni centar nisu dobrodošli oni koji negiraju genocid

FENA Kadira Šakić

 

SREBRENICA, 25. juna (FENA) - Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov, u srijedu će posjetiti općinu Srebrenica, i tom prilikom će se sastati sa načelnikom Općine Mladenom Grujičićem i sa njegovim zamjenikom Nerminom Alivukovićem.

- Dobio sam poziv u kojem stoji da ambasador Petar Ivancov želi sastanak s mnom kao zamjenikom načelnika Općine. Naravno, prihvatio sam da razgovaram s ambasadorom, a zatim je uslijedio i drugi poziv gdje je ambasador izrazio želju da posjeti Memorijalni centar Potočari i oda počast žrtvama genocida. Ja postujući stav žrtava i Udurženja majki koji je već od ranije poznat javnosti, a to je da se ne dozvoli dolazak u Memorijalni centar svima koji negiraju genocid u Srebrenici, nisam mogao prihvatiti taj poziv. Znamo, vrlo dobro kakav je stav Rusije po tom pitanju koji je iznijela u Ujedinjenim nacijama stavljajući veto na rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Iz tog razlog ja nisam mogao prihvatiti poziv da dočekam ambasadora Rusije u Memorijalnom centru Potočari – kazao je Feni Alivuković.

On dodaje kako ima nezvanične informacije da je i Uprava Memorijalnog centra, vođena stavom Udruženja, odbila da primi ruskog ambasadora u tom prostoru.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić izjavio je da smatra opravdanom odluku zamjenika načelnika Nermina Alivukovića.

- U skladu sa željama porodica žrtava ispravna je odluka da se ne dočeka ambasador Rusije Petar Ivancov. U Memorijalnom centru Potočari nema mjesta za one koji nisu spremni da prihvate činjenicu da je sudski dokazan i presuđen genocid nad Bošnjacima. Ruska Federacija sa svojim negativnim stavom u UN-u, kada je bila rasprava o rezoluciji genocida u Srebrenici, jasno je stala na stranu onih koji su počiinili genocid i provodili udruženi zločinački poduhvat. Nadam se da će oni razumjeti stavove predstavnika Bošnjaka i da će konačno prihvatiti činjenicu da je u Srebrenici sudski dokazan i presuđen genocid, te da će se u skladu s tim se ponašati u budućnosti. Rusko "ne" u UN-u kada je bila rasprava o rezoluciji o Srebrenici je ponovni atak na žrtve genocida i ponovo ubijanje tih ljudi, jer ubijanje istine i neprihvatanje istine znači neprihvatanje pravde, kazao je Salkić.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'