Kultura     | 25.06.2018. 10:05 |

Seminar o ulozi bh. savremene umjetnosti u toku i nakon sukoba devedestih godina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Prvo izdanje Kuma International Summer School posvećeno  bh. savremenoj umjetnosti  bit će održano od 25. do 30. juna u Sarajevu, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

Studenti iz trinaest zemalja (Bosna i Hercegovina, Italija, Francuska, Slovenija, Njemačka, Poljska, Grčka, Španija, Portugal, Holandija, Norveška, Danska i Sjedinjene Američke Države), pratit će predavanja i konferencije renomiranih lokalnih i međunarodnih umjetnika i predavača i predstavnika bosanskohercegovačke dijaspore (iz Austrije, Kanade i Australije) o  ulozi umjetnosti u Bosni  i Hercegovini u toku i nakon sukoba početkom devedesetih godine prošlog vijeka.

Predavači dolaze sa univerziteta u Bihaću i Sarajevu, iz Courtauld Instituta za umjetnost i UCL Škole slavenskih i istočnoeuropskih studija u Londonu, sa Salem State University iz Sjedinjenih Američkih Država i RMIT University iz Australije.

Seminar organizuju Kuma International - međunarodni istraživački centar za vizuelnu umjetnost i estetiku vezan za ratne uspomene, traume i identitet postkonfliktnih društava, osnovan u Sarajevu 2018. godine od strane Klaudije Zini (Claudia Zini), polaznice doktorskog studija na Courtauld Institut za umjetnost u Londonu.

Seminar je organizovan u partnerstvu sa WARM fondacijom, galerijom Brodac i Bošnjačkim institutom - Fondacijom Adil Zulfikarpašić, pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Sarajevu, navodi se u saopćenju.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Tajani i Schallenberg: Sada je vrijeme da BiH završi potrebne reforme i konačno pređe ciljnu liniju

Premijer Uk i ambasador Di Ruzza o uspostavi novih aviolinija i izgradnji Muzeja Ars Aevi

Baletno muzička predstava 'Leonardo' 'Nestor Theater Company' na sceni SARTR-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu