Bosna i Hercegovina     | 22.06.2018. 17:10 |

Obilježena 15. godišnjica papinog pohoda Banjoj Luci

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 22. juna (FENA) - Političari i domaći i strani, koji djeluju na ovim prostorima, moraju da se brinu za zajedničko dobro svih građana, kako je to isticao prije 15 godina tokom posjete Banjoj Luci papa sv. Ivan Pavao II. - rekao je danas Franjo Komarica, biskup banjalučki.

Ova poruka je, kaže, posebno važna i uoči oktobarskih izbora. I glasači, naveo je, treba da sagledaju kakve kvalitete bi trebalo da imaju političari.

Biskup banjalučki je naveo da će političari moći prepoznati u citatima iz knjige "Politika po mjeri čovjeka“ koja je štampana u povodu 15. godišnjice apostolskog pohoda pape sv. Ivana Pavla II.

-Ko god uzme ovu knjižicu sigurno će biti obogaćen novim saznanjima i vjerujem da će se sam prepoznati koliko je na strani istine, pravde, solidarnosti i zajedništva, a koliko nije – ukazao je biskup Komarica, na današnjoj promociji ove knjižice u prostorijama Evropske akademije Banjalučke biskupije.

Komarica je podsjetio na poruke koje je prije 15 godina u Banjoj Luci, kada je proglasio blaženim Ivana Merza, prenio tadašnji Sveti otac, dajući podršku svim plemenitim naporima ljudi u BiH te predstavnika međunarodne zajednice na otklanjanju ratnih posljedica.

-Dao je svim ljudima, političarima i domaćim i stranim, crkvenim predstavnicima, vrlo jasne sugestije. Pitanje je koliko smo ih ozbiljno shvatili i proveli u djelo – naglasio je biskup Komarica.

Političaka analitičarka Tanja Topić smatra da, kada se posmatraju tadašnje papine poruke i sadašnja situacija, vidimo da živimo u raskoraku – između onog što je poželjno i stvarnosti, koja je ružna i turobna, kada se govori iz perspektive čovjeka.

-Ovdašnja politika je u zadnjih 20 godina snažno dehumanizovala čovjeka, iskoristila ga, protjerala i to proganjanje nije završeno ni danas. Dovela ga je u jednu tešku ekonomsku i socijalnu situaciju i danas ga tjera s ovih prostora – ukazala je ona.

Upitala je i da li postoji dovoljna kritična masa koja će natjerati političare da stvore politiku prema mjeri čovjeka.

- Bojim se da smo tu kritičnu masu izgubili - istakla je Topić.

Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije BiH smatra da jesmo napredovali, iako ne u onoj mjeri koliko bi trebalo i koliko je to papa Ivan Pavao želio.

-Kada bi više razmišljali o onome što je on govorio, sigurno bi brže napredovali i bilo bi nam puno bolje – istakao je Tomašević.

Obilježavanje 15. godišnjice ovog pastirskog pohoda katoličkoj crkvi i svim građanima BiH, održano je pod sloganom "Budite sami graditelji svoje budućnosti“, što su riječi koje je Ivan Pavao II izgovorio u Banja Luci 22. juna 2003. godine.

Svojim pohodom od rata izmučenoj Bosni i Hercegovini i porukama koje je uputio svim građanima Ivan Pavao II pozvao je sve ljude u BiH, posebno kršćane – katolike na mir, opraštanje, zajedništvo, solidarnost te da je BiH na ovim načelima moguća kao mjesto suživota svih u njihovim posebnostima i različitostima.

Posebno je u svojim porukama Ivan Pavao II naglasio ulogu politike i političara u stvaranju takvog ozračja u BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo