Bosna i Hercegovina     | 22.06.2018. 17:18 |

Beograd - Završena konferencija 'Pasoš kompetencija u jugoistočnoj Evropi'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Regionalna konferencija pod nazivom "Pasoš kompetencija u jugoistočnoj Evropi", koja je održana u Beogradu, bila je prilika za razmjenu iskustava, ali i saznanje da se sve organizacije u regiji susreću sa sličnim ili istim izazovima u radu sa ugroženim i osjetljivim grupama stanovništva.

Pasoš kompetencija predstavlja svojevrstan instrument za identifikaciju stečenog znanja i vještina putem neformalnog učenja i doprinosi osnaživanju teško zapošljivih i marginalizovanih grupa na tržištu rada.

Originalno je kreiran u Njemačkoj, a prije više od pet godina uveden je i adaptiran na lokalne uslove u Bosni i Hercegovini.

Putem projekta „Stvaranje prilika za zapošljavanje ugroženih grupa kroz poboljšanje općinskih usluga“ omogućava se širenje pozitivnih iskustava u radu sa Pasošem kompetencija na Srbiju i Kosovo.

Na konferenciji je zaključeno da se zajedničkim snagama može postići mnogo više, nego pojedinačnim radom.

Konferenciji, koju je organizirao njemački GIZ, su učestvovali predstavnici Njemačkog instituta za obrazovanje i sve organizacije koje rade u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu sa ovim instrumentom.

U narednom periodu u okviru projekta „Stvaranje prilika za zapošljavanje ugroženih grupa kroz poboljšanje općinskih usluga“, GIZ i Njemački institut za obrazovanje razviće koncept jačanja regionalne saradnje svih organizacija koje u BiH, Srbiji i Kosovu primjenjuju Pasoš kompetencija u svom radu sa ugroženim i osjetljivim grupama stanovništva, najavljeno je iz GIZ-a.

(FENA) M. L.

GIZ

Vezane vijesti

U Sarajevu predstavljene bh. kompanije koje su implementirale Zelene poslovne modele

U Brčkom prezentiran 'Ažurirani akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećima'

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta