Bosna i Hercegovina     | 22.06.2018. 17:20 |

Prva Regionalna rektorska konferencija održana u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 22. lipnja (FENA) - Prva Regionalna rektorska konferencija u BiH na kojoj su sudjelovali predstavnici 13 sveučilišta i univerziteta iz regije održana je u Rektoratu Sveučilišta u Mostaru.

 Na konferenciji su sudionici predstavili svoja sveučilišta i univerzitete te moguće oblike suradnje s drugim regionalnim sveučilištima i univerzitetima, priopćio je u petak Ured za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

 Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić istaknuo je kako je svrha skupa okupiti što više rektora, sveučilišta i univerziteta na jedno mjesto da bi se bolje upoznali, razgovarali i uspostavili kvalitetniju suradnju.

 "Upućeni smo jedni na druge, važno je da razmjenjujemo informacije, da jedni na druge gledamo s empatijom i na takav način ostvarujemo našu društvenu misiju", ustvrdio je mostarski rektor.

 Na skupu je sudjelovao i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras koji je, između ostaloga, govorio o međunarodnoj i međusveučilišnoj suradnji hrvatskih sveučilišta, istaknuvši kako sveučilišta imaju značajnu ulogu u svojim okolinama te kako su gradovi koji imaju takve ustanove "u velikoj prednosti nad ostalima i moraju biti sretni".

 Rektor Boras naglasio je važnost integracije sveučilišta u jednu cjelinu zbog kvalitetnijeg i prohodnijeg povezivanja i napredovanja znanstvenih, obrazovnih i brojnih drugih procesa.

 Sveučilište u Mostaru, kao jedina javna visokoobrazovna institucija na hrvatskom jeziku izvan Republike Hrvatske je pridruženi član Rektorskog zbora RH, i upravo prolazi kroz proces integracije.

 Istaknuto je kako će Senat Sveučilišta u Mostaru na sjednici, koja je planirana za 18. srpnja, službeno donijeti Odluku o stupanju u pravnu integraciju.

 Na koncu rektorske konferencije u Mostaru sudionici su pozdravili skup i ovakav oblik suradnje i u budućnosti, založili se za institucionalno povezivanje i potpisivanje novih bilateralnih sporazuma, te pozvali na veću razmjenu nastavnika i studenata u okviru brojnih programa.

 Također, pozvali su na zajedničku suradnju u znanstveno-istraživačkom radu, korištenje laboratorija i drugih resursa za znanstveno-istraživački rad, te na zajedničku suradnju u prostoru internacionalizacije, mentorstvu i razmjeni radova u časopisima i podizanju časopisa u baze, kao i suradnju na interdisciplinarnim i doktorskim studijima, priopćeno je.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Potres jačine 2,8 po Richteru na mostarskom području

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH Dragan Čović sastao se u Mostaru s predsjednikom Srbije

Vučić sletio u Mostar; nakon više od 30 godina uspostavljena direktna aviolinija s Beogradom

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!