Bosna i Hercegovina     | 22.06.2018. 21:11 |

Održana središnja svečanost obilježavanja Lipanjskih zora

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 22. lipnja (FENA) - Središnja svečanost 26. obljetnice vojne operacije oslobađanja Mostara i doline Neretve "Lipanjske zore" održana je u petak u Mostaru, u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR HB Mostar zajedno s ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata.  

 Svečanost je započela misom za poginule branitelje u mostarskoj katedrali, nakon čega je uslijedio mimohod stjegova ratnih postrojbi od katedrale do Spomenika hrvatskih branitelja ispred Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača" gdje je upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

 Vijence su položili izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatim izaslanstvo ratnih zapovjednika postrojbi HVO-a u akciji "Lipanjske zore", predstavnici Ministarstva branitelja Republike Hrvatske na čelu sa izaslanikom Ivanom Vukićem i izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH predvođeno zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, general bojnikom Ivicom Jerkićem.      

 Uime HNS-a BiH prisutnima se obratila potpredsjednica Vlade Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Miličević, koja je govoreći o akciji Lipanjske zore, kazala kako su to bili dani kada su porušena ljudska prava i dostojanstvo, dani kada su se gasili životi, ali, kako je kazala, bili su to i dani prkosa.

 -  Lipanj je vrijeme cvjetanja i mirisa lipa, a za nas u Mostaru i vrijeme sjećanja na dane slave, pobjede ponosa i oslobođenja od agresije JNA prije 26. godina. Eksplozija cisterne u Sjevernom logoru 3. travnja 1992. godine početak je rata za Mostar, ali i samoorganiziranja Hrvata za obranu - kazala je ministrica Miličević.

 Po njezinim riječima, u 70 dana opsade porušeni su gospodarski, kulturni, vjerski i stambeni objekti.

 - Bili su to dani patnje, bola straha i stradanja, ali i dani prkosa. Lipanjski dani bili su dani kada je 6000 branitelja predvođenih svojim zapovjednicima vratilo dostojanstvo i slobodu svome narodu i svome gradu. Svanule su Lipanjske zore za preživjele i one koji su se trebali vratiti, ali i za one koji su se tek trebali roditi - istaknula je u svom obraćanju ministrica Miličević.

 Naglasila je kako i nakon 26 godina od Lipanjskih zora još uvijek se rješavaju prava branitelja i njihovih obitelji, vode progoni branitelja kroz sudske procese i dovodi u pitanje konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata s preostala dva konstitutivna naroda u BiH.

 - I prije dva dana u Parlamentu FBiH na Zastupničkom domu jednoglasno od svih bošnjačkih zastupnika, bez ijednog predstavnika hrvatskog naroda i mimo svih pravila o radu, u hitnom je postupku usvojen Zakon o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata Parlamenta FBiH. Usvojeni Prijedlog je u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koji se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda kao i Ustavom FBiH. Prije dva dana bošnjačke stranke demonstirale su silu i nakanu potpunog političkog desubjektiviziranja hrvatskog naroda.

 U ovom trenutku mogu od svih nas samo zatražiti odlučnost i hrabrost kao 1992. godine jer je ovo ponovno vrijeme kada se moramo braniti, ne puškom nego snagom zajedništva i odlučnosti u zaštiti hrvatskog naroda kao konstitutivnog u svojoj BiH - poručila je ministrica Miličević. 

 Na koncu je kazala kako "Lipanjske zore" trebaju biti podsjetnik na pobjedu u gotovo nemogućim uvjetima, ali i trajno razviti osjećaje obveze prema svojim obiteljima, svome narodu i svojoj domovini u miru.

 Ovogodišnja obljetnica oslobađanja Mostara i doline Neretve, kojeg su od 7. do 26. lipnja 1992. godine zajednički realizirali HVO, HV i HOS-a, obilježena je višednevnim kulturno-sportskim programom, a završit će u utorak, 26. lipnja, odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima na Merdžan glavi.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo