Ekonomija     | 22.06.2018. 15:22 |

Dijaspora o investicijama u turistički potencijal Unsko-sanskog kantona

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 22. juna (FENA) - Finalna agenda konferencije "Bosanskohercegovačka izvrsnost – uloga dijaspore u jačanju ekonomskih kapaciteta Bosne i Hercegovine", koja će 29. juna okupiti poduzetnike iz cijele zemlje i bosanskohercegovačke dijaspore, danas je predstavljena u Bihaću. 

Organizatori konferencije Ekonomski fakultet Univerziteta u Bihaću i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona poručuju da je ovaj skup samo početak mobilizacije ekonomskog potencijala bosanskohercegovačke dijaspore.

- Ovog ljeta će naš grad biti domaćin prve u nizu konferencija koje će se održati širom zemlje na temu uloge bosanskohercegovačke dijaspore. Prije svega želimo pokrenuti diskusiju o mogućim investicijama, sa fokusom na potencijal turizma koji Unsko-sanski kanton ima. Agenda koja je potvrđena, te brojni gosti i učesnici koji su već najavili dolazak iz zemlje i svijeta upućuju da ćemo napraviti važan iskorak ka promjeni odnosa prema ulozi dijaspore u jačanju ekonomskih kapaciteta naše zemlje - poručila je predsjednica Organizacionog odbora Konferencije Mirela Kljajić Dervić.

Navela je da će na konferenciji govoriti brojni poduzentici, pokretači različitih inicijativa koje su mobilizirale bosanskohercegovačku dijasporu.

- Želimo podijeliti pozitivne primjere iz drugih krajeva naše zemlje, iskoristiti ovaj događaj kao šansu da se predstave lokalni projekti i ostvari poslovna saradnja - dodala je Kljajić Dervić.

Konferenciju u Bihaću je podržao USAID Projekat “Diaspora Invest”, Privredna komora Unsko-sanskog kantona, Turistički klaster “Una”, BH Future Foundation i WWF Adria “Zaštićena područja za prirodu i ljude”.

Organizatori poručuju da je konferencija otvorena za učešće predstavnicima institucija, privatnog sektora i predstavnicima udruženja i inicijativa iz bosanskohercegovačke dijaspore, a rok za prijave je do 25. juna.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana