Bosna i Hercegovina     | 22.06.2018. 14:54 |

KCUS - Okrugli sto: Olakšati teško oboljeloj djeci borbu za izlječenje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) provodi niz mjera i aktivnosti u cilju poboljšanja kvalitete života teško oboljele djece, kao i pružanja podrške roditeljima i porodici, pa je tim povodom održan okrugli sto o temi "Bioetičke implikacije u kliničkom liječenju i zdravstvenoj njezi vitalno ugrožene djece", saopćeno je iz tog centra.

Osim medicinskih radnika, sociologa, socijalnih radnika, predstavnika svih konfesija u BiH, predstavnika Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i FZZOiR, učestvovali su roditelji i članovi porodica bolesne djece.

Organizator Amer Ovčina istakao je da je namjera potaknuti bioetičku diskusiju među učesnicima ovog naučnog skupa, koja će biti usmjerena na uspostavljanje novih vidova holističke njege i brige za teško oboljelu djecu i njihove roditelje, a poštujući moralna i etička načela.  

- Ovo je samo početak našeg rada na izgradnji koncepta trajne brige za teško oboljelu djecu kroz realizaciju potpune brige u kući ili vanbolničkoj instituciji, a za što je neophodna podrška vlasti i šire društvene zajednice – naveo je Ovčina.

Prema riječima generalne direktorice Kliničkog centra Sebije Izetbegović, menadžment je prepoznao postojeće probleme koji se odnose na trajno zbrinjavanje i njegu teško oboljele djece.

- Okrugli sto ima za cilj da se integrativno pristupi pokušaju rješavanja bioetičkih dilema u pogledu liječenja i pružanja potpune brige i podrške teško oboljeloj djeci i njihovim roditeljima. Bolesna djeca, kao i njihovi roditelji i staratelji, trebaju podršku šire društvene zajednice kako bismo im olakšali u njihovoj borbi za izlječenjem te ublažili svakodnevne tegobe s kojima se suočavaju. KCUS sa zadovoljstvom organizira ovakve skupove i nastaviti ćemo – navela je Izetbegović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

KCUS - Uspješno održan prvi međunarodni VATS workshop

Mijelom u BiH - Svaki naš pacijent ima pravo na život, a za to mu je potrebna odgovarajuća terapija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu