Bosna i Hercegovina     | 22.06.2018. 12:51 |

'Srce za djecu' - Vakufska direkcija i narod Kuvajta donirali 110.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Značaj postojanja Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" i izgradnje 'Roditeljske kuće' prepoznali su od početka i Vakufska direkcija Islamske zajednice BiH i njeni partneri iz Kuvajta, a odlučili su i dalje biti stub podrške i oslonac za djecu oboljelu od raka i njihove porodice.

Danas su donirali iznos od 50.000 KM i postali pokrovitelji sobe "Stub" u naredne tri godine i 60.000 KM za Fond za liječenje djece oboljele od raka.

Direktor Udruženja Fikret Kubat ističe da je pokroviteljstvo apartmana značajno za cjelokupnu društvenu zajednicu, a 'Roditeljska kuća' kao jedan od najznačajnijih projekata mjesto gdje se stvaraju prijateljstva, neraskidive veze.

- Sve to je povezano teškim iskustvom, bolešću djeteta koja ne bira i ne gleda ko je kakav. Nama je bitno da su u cijeli proces uključene sve religijske zajednice u BiH, da bismo gradili još jače mostove između nas, pri tome učinili dobro djelo tako što ćemo pomoći izlječenje barem jednog djeteta. I ja, kao roditelj djeteta koje se liječilo i koje je sad dobro, ponosan sam i sretan kad vidim kako se teške bitke u 'Roditeljskoj kući' dobivaju osmijehom. Raduje me što svojim iskustvom mogu biti podrška drugim roditeljima, jer mi se međusobno najbolje razumijemo - naglasio je.

Zahvalio je reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću, bivšem reisu-l-ulemi Mustafi Ceriću, direktoru Vakufske direkcije Senaidu Zajimoviću, ambasadoru Kuvajta u BiH Nasseru Riden Al Motairiju i narodu Kuvajta, Kuvajtskoj asocijaciji za civilizacijski dijalog - Tewasul te svim institucijama koje su donacijom pomogle pružiti toplinu doma i osjećaj sigurnosti (unutar 'Roditeljske kuće') porodicama čija se djeca liječe od raka.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović ističe da im je namjera nastaviti podržavati taj projekt jer se, kako je kazao, radi o jednoj od najugroženijih kategorija bh. društva.

- Presretni smo zbog prilike da budemo jedan od prijatelja 'Roditeljske kuće', s obzirom na to da se radi o projektu koji je sam po sebi trajno dobro. Nadamo se da ćemo ostati u sjećanjima ovih ljudi i ove djece, pogotovo onih koji su izliječeni. Ovih 110.000 KM samo je primjer kako možemo biti uz ljude kojima je to potrebno, uz roditelje i njihovu djecu. I mi se nadamo da na ovome nećemo stati, kao što nismo stali ni na izgradnji 'Roditeljske kuće' i njenom opremanju - rekao je Zajimović.

Predstavnik Ambasade Države Kuvajt Ajeel Alahmad zahvalio je, u ime ambasadora Države Kuvajt i u ime članova Ambasade kao i svoje ime, za poziv da prisustvuje današnjem događaju. Istaknuo je da Vlada Države Kuvajt i kuvajtske humanitarne organizacije svojim aktivnostima pokazuju bezrezervnu podršku BiH i njenim građanima.

- Saradnja i kontakti s humanitarnim organizacijama jedan su od načina otvaranja novih horizonata saradnje i jačanja odnosa. Država Kuvajt sa svojim građanima, vođena plemenitošću emira Države Kuvajt Šejka Sabaha al Ahmeda Al Sabaha, dobila je najveća priznanja međunarodne zajednice i svjetskih organizacija i postala je primjer humanitarnih aktivnosti - izjavio je predstavnik Ambasade Države Kuvajt Ajeel Alahmad, saopćeno je iz Udruženja 'Srce za djecu'.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Pametna klupa poklon Gradu Ljubuškom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu