Bosna i Hercegovina     | 22.06.2018. 13:02 |

Delegacija PSBiH na zasjedanju PS VE u Strazburu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juni (FENA) - Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Senad Šepić, njegova zamjenica Borjana Krišto i članovi Delegacije Mladen Bosić, Damir Arnaut, Milica Marković i Saša Magazinović učestvovat će na trećem dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koje će od 25. do 29. juna biti održano u Strazburu.

Tokom zasjedanja raspravljat će se o različitim temama iz oblasti zaštite ljudskih prava, razvoja demokratije i vladavine prava. Posebna, hitna rasprava vodit će se o ugrožavanju zdravlja i života ukrajinskih zatvorenika u Ruskoj Federaciji, a bit će predstavljen i izvještaj posmatračke misije o prijevremenim predsjedničkim izborima u Azerbejdžanu.

Parlamentarci će u Strazburu raspravljati i o humanitarnoj situaciji u kojoj se nalaze izbjeglice smještene u državama koje graniče sa Sirijom, kao i o azilantskoj politici, te uspostavljanju sigurnih prihvatnih centara za izbjeglice u inostranstvu.

U okviru junskog zasjedanja PSVE, član bh. delegacije Damir Arnaut prezentirat će, u svojstvu izvjestioca Komiteta za pravne poslove i ljudska prava, uvodni memorandum izvještaja o temi "Garantovanje izvršavanja preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja (CTP)".

Kako je najavljeno, tokom zasjedanja u Strazburu parlamentarcima iz zemalja članica Vijeća Evrope obratit će se premijer Hrvatske Andrej Plenković, premijer Slovačke Peter Pellegrini, kao i ministarka vanjskih i evropskih poslova Hrvatske i predsjedavajuća Komiteta ministara Vijeća Evrope Marija Pejčinović-Burić.

Na početku zasjedanja bit će izabran i novi predsjednik PSVE, nakon što je ostavku na tu dužnost podnio parlamentarac iz Italije Michele Nicoletti, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo