Bosna i Hercegovina     | 22.06.2018. 11:18 |

Grajić: Korisnici kolektivnih centara prvi stanari socijalnih stanova u RS-u

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 22. juna (FENA) – Prvi korisnici socijalnih stanova u RS-u, koji će plaćati neprofitnu zakupninu u iznosu do pola ili jedne KM po metru kvadratnom, bit će osobe iz kolektivnih centara, potvrdio je danas pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS-a Radovan Grajić.

Zakon koji reguliše ovu oblast upućen je na razmatranje u entitetski parlament, a Grajić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da bi naredne godine trebalo da se usele i prvi korisnici iz kategorije izbjeglih i rasljenih u oko 1.000 stanova koji već izgrađeni.

- Vlasnici tih stanova, koji se ne mogu naslijeđivati, otkupiti, dati u zakup ili prodati, bit će lokalne zajednice – rekao je on napominjući da će najugroženije kategorije imati mogućnost subvencionisanja i ove simbolične zakupnine.

Zakonom o socijalnom stanovanju će, između ostalih, biti obuhvaćene osobe koje su korisnici projekata stambenog zbrinjavanja po modelu socijalnog stanovanja, mladi bračni parovi, ratni vojni invalidi, osobe starije od 65 godina bez porodičnog staranja u stanju socijalne potrebe, beskućnici, samohrani roditelji, te osobe sa invaliditetom.

Grajić je kazao da će se za samce dodjeljivati stanovi do 25 metara kvadratnih, za dvočlano domaćinstvo bit će dati stanovi do 33 m2, za četvoročlano do 38, a petočlano 44 m2...

U narednim godinama predviđena je, kazao je, izgradnja i novih stambenih jedinica iz budžeta lokalnih zajednica, kreditnih i sredstava granta.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta