Bosna i Hercegovina     | 22.06.2018. 13:36 |

Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru prestaje s radom

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 22. juna (FENA) - Odbor za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru u petak je predstavio Deklaraciju kojom obavještava javnost da su ključne faze obnove i revitalizacije tog nacionalnog spomenika BiH završene te da s tim prestaje aktivnost ovog odbora.

Tom prilikom, istaknuto je kako su stečeni svi uslovi da Odbor za obnovu prestane s radom, i to nakon 15 godina otkako je osnovan te da zadatak trajne brige i nadzora po svim elementima zaštite treba da preuzmu nadležne gradske službe, zajedno s ovlaštenim federalnim organima i službama.

- Ovim dokumentom apelujemo i na Grad Mostar i na Vladu Federacije BiH, koja je jedina po Daytonskom mirovnom sporazumu obavezna i dužna da brine o nacionalnim spomenicima BiH, uključujući i Partizansko spomen groblje u Mostaru, i pozivamo ih da otvorimo dijalog u saradnji s građanima gdje bi se govorilo o tome šta sa ovim kompleksom i na koji ga način ubuduće koristiti i prezentirati - kazao je predsjednik Upravnog odbora Centra za mir Alija Behram.

Kazao je da je oživljen još jedan gradski park, a džungla i nepristupačan teren pretvoreni su u sastajalište za mlade i one starije, za majke s djecom, dodavši da je sada Partizansko groblje potencijalna turistička destinacija kakva je bila i prije rata.

- Želimo da ljudi ponovo dođu u suvenirnicu, da kupe bedž, zastavu, šal, da kupe knjižicu o Partizanskom spomen groblju, da prošetaju, da imaju vodiča i drugo. Sve to je posao za neki novi odbor ili za gradske službe koje će se prekomponirati - poručio je Behram.

Zahvaljujući Odboru i Centru za mir, koji su oživjeli cijelu priču, dodao je, Partizansko spomen groblje nakon više od 12 godina ponovo je u gradskom budžetu i to sa 60 hiljada maraka (30 hiljada za redovno čišćenje i održavanje te 30 hiljada za otklanjanje devastacija).

Predsjednik Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru Sergej Šotrić naglasio je kako je urađen ogroman volonterski posao uz pomoć mnogobrojnih prijatelja ovog projekta.

Nažalost, dodao je Šotrić, uz izostanak podrške mostarskog gradonačelnika.

Istakao je kako spomenik "već živi svojim autonomnim životom i da ga posjećuje veliki broj turista, omladine i šetača.

- Od deponije smeća i od jedne džungle, građani ovog grada napravili su lijepi, autentični i prepoznatljivi park, onakav kakvog ga je zamislio veliki umjetnik i arhitekta Bogdan Bogdanović - kazao je Šotrić.

Dodao je kako je njegova funkcija kao predsjednika Odbora završena, napominjući kako se raduje nekim novim projektima i zadacima za Grad Mostar.

- Pozivam građane da žive na ovom spomeniku koji ne bi trebao da se politizira, jer je on dio turističke ponude ovoga grada i trebao bi da generira radna mjesta - ocijenio je Šotrić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Đulić: Tko god zabranjuje slavljenje slobode nije mu mjesto na slobodi

Dan državnosti BiH obilježen u Mostaru

Polaganjem vijenaca i cvijeća na Spomen obilježje 'Partizansko groblje'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo