Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 21.06.2018. 17:06 |

Macron: Populizam se poput bolesti širi Evropom

FENA Internet

PARIZ, 21. juna (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je danas da se populizam širi Evropom poput bolesti protiv koje bi se trebalo snažnije boriti, umjesto što se kritikuju akcije proevropskih vlada.

- Možete da ih vidite kako se uzdižu pomalo poput lepre širom Evrope, u zemljama gdje smo mislili da će biti nemoguće opet ih vidjeti, u susjednim zemljama. Oni govore najgore stvari, a mi se navikavamo na to. Oni provociraju, a niko nije užasnut time - rekao je Macron.

Francuski predsjednik (40) našao se pod pritiskom u svojoj zemlji jer je kritikovao što Italija nije prihvatila brod "Aquarius", prepun migranata, kojem krajnje desničarski ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini nije dozvolio da pristane u italijanske luke, što je izazvalo verbalni rat Pariza i Rima, podsjeća Reuters.

Tokom posjete Britaniji, Macron je pozvao komentatore da se bore protiv onih koji "mrze Evropu", prije nego da njega napadaju.

- Optužujemo Evropljane da nisu baš kakvi bismo voljeli da budu, a zaboravljamo da osudimo one koji nisu više poput nas, one koji mrze (Evropu) i napreduju u svojim planovima. Navikavamo se na ekstreme u zemljama koje su godinama bile proevropske poput nas, i po tom pitanju naše poslovne, novinarske i političke elite imaju ogromnu odgovornost - poručio je Macron, javlja Al Jazeera.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu